Evenimentul Zilei > Politica > SONDAJ: Elena Băsescu – cel mai cunoscut europarlamentar român
SONDAJ: Elena Băsescu – cel mai cunoscut europarlamentar român

SONDAJ: Elena Băsescu – cel mai cunoscut europarlamentar român

Românii sunt neinformați cu privire la alegerile europarlamentare din acest an și, în general, nu sunt la curent cu activitatea celor care reprezintă România la PE. Europarlamentarul român cu cea mai mare notorietate este Elena Băsescu.

Aproape 90% dintre români nu ştiu când vor avea loc alegerile europarlamentare, 63% nu ştiu cum se votează, iar 27% nu cunosc niciun europarlamentar român, relevă un sondaj realizat în perioada 2-3 ianuarie 2014 de PES activists România, dat publicităţii sâmbătă.
Conform Agerpres, la întrebarea dacă știu când vor avea loc alegerile europarlamentare, 87% dintre respondenţi au răspuns negativ şi doar 12% au răspuns afirmativ. De asemenea, 61% dintre respondenţi au declarat că la alegerile europarlamentare se votează uninominal, 37% că se votează pe listă (răspunsul corect), iar 2% au spus că se votează un candidat.
Cei mai cunoscuți europarlamentari români sunt femei

Întrebaţi dacă pot menţiona numele unui europarlamentar român, 27% au răspuns greşit sau au spus că nu ştiu, 42% au declarat că ştiu numele unui singur europarlamentar, 14% cunosc 2 europarlamentari, 8% – 3 europarlamentari, 5% – 4 europarlamentari, 3% – 5 europarlamentari, iar 1% dintre repondenţi au declarat că ştiu numele a 6 sau mai mulţi europarlamentari.
Pentru cei care au menţionat doar un europarlamentar, cel mai cunoscut nume este Elena Băsescu (53%), urmat de Daciana Sârbu (14%), Corina Creţu (13%), Monica Macovei (11%), alt nume (9%).

Totodată, 78% dintre români nu ştiu cine este preşedintele Comisiei Europene.

Neinformați dar nemulțumiți
Faptul că nu-i prea cunosc pe europarlmentari nu i-a împiedicat pe români să se declare nemulțumiți de ei. Potrivit sondajului, doar 7% dintre repondenţi au declarat că sunt foarte mulţumiţi de activitatea europarlamentarilor români, 16% au declarat că sunt mulţumiţi, 33% că sunt parţial mulţumiţi, iar 44% s-au declarat nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi.

Printre motivele invocate în legătură cu nemulţumirile: nu au apărat suficient drepturile românilor – 48%, nu au fost suficient de vizibili – 11%, nu s-au văzut rezultate concrete – 31%, nu au suficiente relaţii/putere la nivelul instituţiilor europene – 8%, alte motive – 2%.

Sondajul "Informarea românilor privind realităţile europene" a fost realizat de organizaţia PES activists România în vederea identificării gradului de cunoaştere de către cetăţenii români a realităţilor europene, a opiniei românilor privind apropiatele alegeri europarlamentare şi a activităţii europarlamentarilor români.

Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 2-3 ianuarie 2014, pe un volum de 1.210 subiecţi cu vârste de peste 18 ani, tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilist; eroarea maximă tolerată fiind de ą 2,8%.