SONDAJ. Cine cred românii că este de vină pentru ruperea USL

SONDAJ. Cine cred românii că este de vină pentru ruperea USL

Cei mai mulţi români (33,4%) cred că atât Crin Antonescu, cât şi Victor Ponta sunt vinovaţi pentru destrămarea USL, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP, la comanda ziarului „Adevărul“.

33,4% din românii cred că Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt vinovaţi în egală măsură, se arată în primul sondaj realizat după ruperea USL. Defalcat, 23,4% dintre cei intervievaţi cred că de ruptura Uniunii se face vinovat doar Crin Antonescu, în timp ce 17,1% cred că responsabil este Victor Ponta.

Alţi 7,7% identifică vinovatul în persoana lui Traian Băsescu, în timp ce 1,3% cred că vinovat este altcineva.

În ceea ce priveşte responsabilitatea partidelor pentru această ruptură, 33,2% dintre români indică ambele formaţiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

27,1% afirmă că PNL este partidul care are cel mai mult de pierdut, în timp ce 14,3% cred că de pe urma destrămării USL, PSD va pierde mai mult.

De ce s-a rupt USL

Cei mai mulţi respondenţi cred că eşirea PNL de la guvernare a fost mai degrabă o decizie voluntară. 41,6% cred că PNL a dorit să iasă de la guvernare pentru a intra în opoziţie. 28,8% nu sunt de acord cu această idee, în timp ce 29,6% nu ştiu sau nu răspund. Pe de altă parte, 40,6% nu cred că PNL a fost dat afară de la guvernare de PSD. Doar 27,5% sunt de acord cu această idee, în timp ce 31,9% nu ştiu sau nu răspund.

În ceea ce priveşte motivele rupturii, cei mai mulţi dintre cei intervievaţi (57,6%) consideră că este vorba despre lupta partidelor politice pentru mai multă putere (pentru funcţii). Doar 24% cred că USL s-a rupt ca urmare a conflictului în jurul soluţiilor pentru guvernare ale partidelor componente.

Potrivit sondajului INSCOP realizat la comanda „Adevărul“, 64,9% dintre români sunt de acord cu ideea că „Decât să se certe tot timpul, este mai bine că USL s-a rupt“. 16,2% îşi arată dezacordul cu această idee, în timp ce 18,8% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 februarie - 4 martie 2014,pe un eşantion de 1.055 de persoane şi are o eroare de ± 3%.