Evenimentul Zilei > International > SONDAJ. Cetățenii din Republica Moldova preferă aderarea la Uniunea Vamală realizată de Rusia
SONDAJ. Cetățenii din Republica Moldova preferă aderarea la Uniunea Vamală realizată de Rusia

SONDAJ. Cetățenii din Republica Moldova preferă aderarea la Uniunea Vamală realizată de Rusia

Potrivit unui Barometru de Opinie Publică, cel puțin jumătate dintre moldoveni ar prefera aderarea la Uniunea Vamală realizată de Rusia decât cea la Uniunea Europeană.

Astfel, 50% dintre repondenți au indicat că preferă ca țara lor să adere la Uniunea Vamală (din care fac parte Rusia, Belarus și Kazahstan, în timp ce doar 32% susțin aderarea la UE, potrivit Unimedia.md.

Pe de altă parte, în ceea ce privește preferințele politice, 16% au declarat că ar vota cu Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, 11,3% cu Partidul Comuniştilor, 11,1% cu Partidul Liberal şi 7,1% cu Partidul Liberal Democrat.

Nu în ultimul rând, peste 75% dintre cetăţeni consideră că ţara merge într-o direcţie greşită, populaţia devenind tot mai îngrijorată de situaţia din regiune, 20% dintre moldoveni fiind îngrijoraţi de posibilitatea izbucnirii unui război în zonă.

"Procentul este destul de mare, dacă se compară cu barometrul din urmă cu doi ani, când nu exista această teamă", a explicat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

Sondajul a fost realizat de către Institutul de Politici Publice şi CBS-AXA şi finanţat de Fundaţia Soros Moldova, în  perioada 28 martie – 7 aprilie, în 85 de localităţi, pe un eşantion de 1.104 persoane.