Premierul Victor Ponta are cele mai multe șanse să câștige bătălia din toamnă pentru alegerile pre zi dențiale. Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS), Victor Ponta ar obține 39,4% din voturi, în timp ce președintele PNL, Klaus Iohannis, se află la doar 6 procente distanță, cu o intenție de vot de 33,3%.

Primarul Sibiului este urmat de prezidențiabilul PMP, Cristian Diaconescu, cu 8%, în timp ce președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu este cotat cu 6,5%. Corneliu Vadim Tudor ar strânge, la rândul său, 4,7% din voturi.

Sondajul mai arată că premierul Victor Ponta este votat mai ales de pensionari (52%), persoanele din mediul rural (47%), casnice sau șomeri (39%). Merită precizat că liberii întreprinzători îi preferă în mod egal pe cei doi probabil finaliști ai prezidențialelor: Ponta și Iohannis (39%). Președintele liberalilor este preferat de angajații din mediul privat (41%) și de persoanele tinere (36%).

Cei fără școală îl preferă pe Ponta

În ceea ce privește nivelul studiilor, cei „fără școa lă” îl pre feră în proporțiecovârși – toare pe Victor Ponta (75%), dar și cei cu doar 8 clase (45%). Klaus Iohannis are cei mai mulți votanți cu facultate (40%).

În privința regiunii geografice, președintele liberalilor va primi mai multe voturi de la cetățenii din regiunea Centru (48%) și Sud-Vest (45%). În schimb, premierul Victor Ponta este preferat de cei din regiunea București- Ilfov (46%), Sud-Est (44%) și Sud Muntenia (42%).

La capitolul rezidență, premierul Victor Ponta este votat de locuitorii din comune și sate (43%) și de cei din orașe cu 100.000- 200.000 de locuitori 43%). Principalul său contracandidat, Klaus Iohannis, este votat de locuitorii din orașele medii (51%).

Sondajul a fost realizat în perioada 3-12 iulie 2014 pe un eşantion de 1.272 persoane cu vârsta mai mare de 18 ani, domiciliate în 114 localități urbane și rurale, selectate din toate județele țării. Biroul de Cercetări Sociale este condus de sociologul Bruno Ştefan.