În acest context, Florin Cîțu spune că ar putea emite în câteva săptămâni obligaţiuni pentru populaţie, atât în lei, cât şi în valută.

„Deocamdată ne finanţăm doar de pe piaţa internă. Ne uităm bineînţeles la finanţare pe piaţa externă. Am văzut că au început şi alte ţări să se finanţeze de pe piaţa externă şi luăm şi noi în calcul acest lucru. Dar, este adevărat, nu suntem în cea mai bună situaţie. Şi aici, repet, mesajele care vin din Parlamentul României ne fac foarte mult rău. Mesajele populiste. În momentul în care vrei să te împrumuţi de pe piaţa internaţională, investitorii se uită la cât de mult poţi să ai o consolidare fiscală în perioada următoare. Dacă văd că nu îţi pasă şi arunci cu banii în stânga şi în dreapta, nimeni nu îţi va da bani. Dacă vede că eşti un Guvern care ştie în ce situaţie este astăzi şi creşte deficitul doar pentru a consolida situaţia economică, veţi vedea că ne putem împrumuta. Depinde ce mesaj dăm investitorilor străini”, a explicat Cîţu.

Ministerul Finanţelor Publice ar putea emite în câteva săptămâni obligaţiuni pentru populaţie, atât în lei, cât şi în valută.

„Sunt în lucru la Ministerul Finanţelor Publice şi obligaţiuni pentru piaţa locală. Detalii nu vă pot da acum, dar sunt nu numai pentru lei. În câteva săptămâni cred că vor fi gata”, a spus Cîțu.

Pe de altă parte, Florin Cîțu este încredințat că perspectiva de rating a României va reveni la „stabil” la următoarea evaluare a agenţiei Fitch, care tocmai a retrogradat perspectiva la negativ, dar a păstrat ratingul de țară, demers în care ministrul de finanțe vede motive de optimism, pentru că ratingul de țară contează atunci când România apelează la împrumuturi.

„Agenţia Fitch a păstrat ratingul de ţară al României, este foarte important de spus acest lucru. Cu toate estimările de deficit, a noastră de 6,7%, a Fitch mai mare – este foarte important, pentru că atunci când mergem să ne împrumutăm, ratingul este foarte important. Da, a retrogradat perspectiva, a schimbat perspectiva la negativ. Eu cred că acest lucru se întâmplă cam pentru toate ţările din lume în acest moment. Dar în acelaşi timp, mesajul foarte important pe care l-a dat Fitch a fost acela că România poate să-şi revină”, a arătat Florin Cîțu.

„Revenirea economiei este în estimarea celor de la Fitch şi putem să revenim cu perspectiva stabil, vă spun, cred că la următoarea evaluare a celor de la Fitch. Veţi vedea că vor schimba perspectiva, dacă programele pe care le-am luat în calcul până acum şi ceea ce avem în plan pentru viitor va fi implementat aşa cum trebuie”, a spus Florin Cîţu.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit perspectiva de rating a României de la stabilă la negativă, dar a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală. De asemenea, Fitch a prognozat că deficitul guvernamental al României se va agrava până la 8% din PIB în 2020, ca urmare a unei aşteptate scăderi a veniturilor în contextul pandemiei de COVID-19, urmând ca în 2021 să se reducă la 4,2% din PIB pe fondul revenirii activităţii economice, potrivit unui comunicat al Fitch, dat publicităţii sâmbătă, potrivit digi24.ro