Evenimentul Zilei > Social > Vești bune pentru pensionari. Softul pentru evaluarea dosarelor de pensii e funcțional
Vești bune pentru pensionari. Softul pentru evaluarea dosarelor de pensii e funcțional

Vești bune pentru pensionari. Softul pentru evaluarea dosarelor de pensii e funcțional

Noul soft care va fi folosit în procesul de evaluare şi recalculare a aproape 5 milioane de pensii este funcțional. Ministrul Muncii speră ca până la finalul lui 2021 să fie finalizat întregul proces.

Softul pentru evaluarea dosarelor de pensii e funcțional! Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a verificat, împreună cu reprezentanți ai Casei Naţionale de Pensii Publice, funcţionarea softului care va fi folosit în procesul de evaluare şi recalculare a pensiilor.

Noul soft va colecta datele din toate cele aproape 5 milioane de dosare din sistemul public de pensii. Acesta va fi folosit, începând de vineri, în procesul de evaluare a dosarelor din toată țara, a explicat oficialul pe pagina sa de Facebook.

„Am participat astăzi, alături de echipa Casei Naționale de Pensii și de reprezentanții tuturor caselor teritoriale de pensii, la o demonstrație a modului în care funcționează noul soft. Am parcurs, împreună, câțiva dintre pașii pe care îi presupune operațiunea de evaluare a unui dosar. De altfel, în etapa de testare a softului au fost deja evaluate 820 de dosare. Ne-am propus ca, în termen de un an, cu efortul susținut al colegilor din casele de pensii din țară, să ducem la bun sfârșit întregul proces”, a scris Ministrul Muncii.

„Am identificat soluții pentru suplimentarea personalului necesar procesului de evaluare

Raluca Turcan mai spune că a fost suplimentat personalul necesar, astfel încât procesul de evaluare să se desfășoare cât mai rapid cu putință. „Am identificat, de asemenea, soluții pentru suplimentarea personalului necesar procesului de evaluare. Această procedură nu trebuie să afecteze activitatea curentă a caselor. Și nici efortul de recuperare a restanțelor în recalcularea dosarelor.

I-am îndemnat pe toți colegii din casele teritoriale de pensii să fie riguroși în munca pe care o vor depune. De acuratețea datelor introduse va depinde pensia pe care o vor primi, lună de lună, milioane de beneficiari. Softul include o matrice de colectare detaliată a datelor din aceste dosare pentru a permite, ulterior, recalcularea pensiilor în funcție de formula pe care o va stabili noua lege”.

Ministrul a precizat că, după dezbaterea noii legi în Parlament, în paralel cu softul prezentat, se avansează cu proiectul legislativ de reformă a sistemului public de pensii, aflat în lucru la Ministerul Muncii.

Turcan: pensia minimă socială va rămâne la valoarea de 800 de lei în 2021

Raluca Turcan a adăugat că pensia minimă socială va rămâne la valoarea de 800 de lei pe parcursul anului curent. Declarația Ministrului Muncii a fost făcută într-o conferinţă de presă, care a avut loc joi.

„În momentul de faţă am prezentat bugetul. Cifrele din buget arată că vom merge în continuare anul acesta cu majorarea de 14% a pensiilor de anul trecut. Pensia minimă socială va fi de 800 de lei”, a încheiat ministrul Muncii.

Sursa: Digi 24