„Atragem atenția asupra importanței CNI, o entitate vitală, care asigură autonomia Agenției Naționale de Integritate. Nominalizarea unor persoane investigate de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), alte structuri de parchet sau Agenția Națională de Integritate (ANI) în cadrul CNI periclitează funcționarea eficientă a Agenției Naționale de Integritate, monitorizată de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV)”, se arată în apelul semnat de Freedom House România, Expert Forum și Grupul pentru Dialog Social.

Monitorizarea MCV și condițiile de numire

Semnatarii atrag atenția că ”un astfel de demers reprezintă un semnal negativ pe care România îl va da în ceea ce privește consolidarea statului de drept și a luptei împotriva corupției. Atragem atenția că situația Consiliului Național de Integritate se află pe agenda următoarei vizite de evaluare MCV, care va avea loc în decembrie 2014”, se mai arată în apel
Societatea civilă face apel la Parlamentul României să țină cont de următoarele două criterii atunci când numește membrii CNI: cei aleși să nu facă obiectul unor investigații penale și să nu fie sub investigația ANI.