„Până pe 25 octombrie, dictatorul nu va mai fi la Valle de los Caidos”, mausoleul unde se odihnește, a anunțat numărul doi din guvernul de la Madrid, Carmen Calvo. Ea a anunțat că executivul va lua „deciziile tehnice și de securitate care să permită exhumarea și reînhumarea”.

Familia lui Franco, care a depus în zadar mai multe recursuri în justiție pentru a împiedica mutarea rămășițelor generalului din legendarul mausoleu de la Valle de los Caidos, va fi „informată cu 48 de ore în avans în legătură cu ziua și ora” operațiunii, care se va face „cu cea mai mare discreție și cel mai mare respect”, a dat asigurări Carmen Calvo, citată de AFP.

Fracisco Franco a condus Spania de la sfârșitul războiului civil, pe care l-a câștigat în 1939, până la moartea sa, în 1975. A fost îngropat într-un mausoleu uriaș în Valle de los Caidos („Valea celor care au căzut”), la circa cincizeci de kilometri de Madrid.

El va fi reînhumat într-un cimitir apropiat de capitală, unde odihnește soția sa.

Încă de la sosirea sa la putere, în iunie 2018, premierul socialist Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui Franco una din prioritățile sale, pentru ca Valle de los Caidos să nu mai fie un loc simbolic pentru franchiști și toți cei care au participat la înfrângerea comuniștilor.

În ciuda numeroaselor recursuri depuse de familia lui Franco, Curtea Supremă a îndepărtat joi ultimul obstacol în care exhumării generalului.

Mausoleul de la Valle de los Caidos este creația arhitectonică a lui Pedro Musugurza și Diego Mendez, și a fost comandată de Franco însuși pentru a aduce un omagiu „eroilor și martirilor Cruciadei”, cum numea el lupta împotriva comuniștilor.