Raportat la cotația actuală, un plus de 5% ar însemna atingerea unui curs de 4,75 lei/euro.

„În cazul unui Brexit, considerăm că România va rezista la şocuri mai bine decât majoritatea celorlalte ţări din ECE. Pe termen scurt, aversiunea la risc pe pieţele internaţionale va fi cel mai probabil limitată la o depreciere maximă de 5% (a leului – n. r.), iar volatilitatea va fi temporară”, scrie în analiza macroeconomică şi strategică a UniCredit Bank.

Un leu slab ar fi însă favorabil exporturilor.

 „Pe termen mediu, anticipăm că România şi UE vor reuşi să îşi diversifice pieţele de export, în timp ce numărul relativ scăzut de emigranţi români ar trebui să ajute la reducerea impactului Brexit. Cu toate acestea, incapacitatea României de a accelera absorbţia fondurilor UE ar putea afecta, încă o dată, perspectivele pe termen lung pentru ţară. Astfel, estimăm că impactul net asupra României în următorii ani va fi o reducere a PIB de aproximativ 0,5 pp", mai scrie în studiul citat.
 
Impactul asupra cursului de schimb ar putea fi mai redus decât în cazul celorlalte monede din ECE, dat fiind faptul că leul a fost o monedă foarte stabilă în regiune din 2012, beneficiind de sprijinul Băncii Centrale şi de un flux constant de intrări de capital. Aceştia susţin că volatilitatea scăzută a fost corelată, de asemenea, cu o monedă mai stabilă, consideră economiștii băncii.

Te-ar putea interesa și: