Edilul a dat asigurări că staţia, care va costa 250 de milioane de euro, va fi “absolut nepoluantă”. Ideea nu este nouă ea fiind, după cum recunoştea Firea, “pregătită şi în anii anteriori, dar a fost soluţie pregătită la nivel teoretic'', având grijă să nu spună nimic despre locul unde va fi amplasat incineratorul, dar precizând că „este absolut nepoluantă”.

Am solicitat Primăriei Generale, pe baza legii accesului la informaţiile de interes public, să ne comunice care este stadiul proiectului şi locaţia în care va fi amplasat incineratorul pe 19 aprilie, plecând tocmai de la ciudată afirmaţie că va fi “absolut nepoluant”. Încă nu am primit vreun răspuns.

Pleaşcă pe capul bucureştenilor din zona Pallady

Aşa că am apelat la specialişti în domeniu, dintre care unii apropiaţi ai proiectului. De la aceştia am aflat ceva uluitor. Se intenţionează amplasarea incineratorului în interiorul Bucureştiului, mai exact în sectorul 3, în zona bulevardului Theodor Pallady. De altfel, în ianuarie, într-o conferinţă de presă comună cu fostul ministru al Mediului Daniel Constantin, Gabriela Firea declara: “Există locaţii posibile şi în Capitală şi în Judeţul Ilfov, nu e o problemă, e un proiect comun al Bucureştiului şi al Judeţului Ilfov”.

Specialiştii consultanţi ne-au atras atenţia că situarea incineratorului în sectorul 3 ar presupune că 300 – 350 de mii de tone de gunoi anual, cât este capacitatea incineratorului, vor tranzita şi vor fi depozitate în Bucureşti înainte de a fi arse. Destul de aproape de locaţia preconizată se află groapa de gunoi de la Glina, dar şi incineratorul de deşeuri animale Protan, ale căror mirosuri se simt de la kilometri buni. Tot specialiştii ne-au spus că pe vremea lui Sorin Oprescu, primăria Capitalei hotărâse amplasarea incineratorului în judeţul Ilfov, ori lângă groapa de gunoi de la Chitila, ori pe lângă Domneşti.

Cum sursele noastre susţin că promotorul amplasării incineratorului în sectorul 3 este primarul Robert Negoiţă, care nu vrea să rateze o investiţie de 250 milioane de euro, am întrebat, pe 24 aprile, la Primăria Sector 3 care este locaţia unde va fi dezvoltat proiectul. Pe 4 mai am primit următorul răspuns: În urma solicitării dumneavoastră, formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și înregistrată la Primăria Sectorului 3 cu numărul 33327 în data de 24.04.2017, vă comunicăm că este necesară prelungirea termenului de răspuns până la 30 de zile conform H.G. nr. 478/2016 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”.

3,8 milioane de lei pentru asistenţă tehnică

Primăria Municipiului București a atribuit prin licitație contractul de asistența tehnică pentru proiectul "Instalație de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale", în valoare de 3,8 milioane lei, TVA inclusă,  firmei Rambolii South East Europe SRL. Aceasta, în calitate de manager de proiect, are în sarcină şi stabilirea amplasamentului.

Bucureştiul generează aproape un milion de tone de deşeuri anual, iar Ilfovul 300 de mii de tone, deci gropile de gunoi vor exista în continuare, deoarece incineratorul va avea o capacitate de maxim 350 de mii de tone.