O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat ieri, 24 decembrie, un zbor umanitar de urgenţă pe ruta Otopeni – Baia Mare – Otopeni, pentru salvarea vieţii unui copil ce a suferit arsuri în urma unui accident, a informat Biroul de presă al Ministerului Apărării Naționale(MApN).
Pacientul a fost asistat pe timpul zborului de o echipă medicală a SMURD.

„Misiunea comună a Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Afacerilor Interne este a doua intervenţie de acest tip din ultimele 48 de ore, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, se arată în comunicatul MApN.

Reamintim că din data de 15 decembrie, în conformitate cu procedurile interne, ca măsură de siguranță, 9 elicoptere SMURD de tipul celui implicat în accident au fost oprite de la zbor. Astfel că pe perioada stagnării lor la sol, misiunile aeromedicale de tip SMURD au fost asigurate, în limita posibilităților, de celelalte aeronave aparținând Inspectoratului General de Aviație al MAI, precum și de alte capabilități asigurate de către Ministerul Apărării Naționale.

SMURD reia zborurile, în prima zi de Crăciun

Ministerul Administrației și Internelor a informat că a fost reluată  – începând de astăzi,  prima zi de Crăciun – activitatea de salvare aeriană cu elicopterele SMURD pe 6 puncte de operare aeromedicală din București, Târgu-Mureș, Iași, Galați, Craiova și Arad, excepție făcând punctul din Constanța.

“După finalizarea procedurilor de verificare tehnică la sol și în zbor a celor 9 aeronave EC 135, de tipul celui implicat în accidentul aviatic din data de 15 decembrie a.c., conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență și a Inspectoratului General de Aviație al MAI l-au informat pe viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, care a aprobat această decizie de reluare a zborurilor. Ca urmare a activităților de investigații preliminare ale accidentului aviatic produs în data de 15.12.2014 efectuate de reprezentanții fabricanților Airbus Helicopters Germania și Turbomeca Franța, a rezultat că nu există indicii care să suspecteze vreo cauză tehnică generatoare sau contributoare la producerea accidentului și din punct de vedere tehnic nu există motive pentru oprirea elicopterelor EC-135 la sol”, se arată în comunicatul MAI.

Prima misiune

Pentru reluarea în bune condiții a activității aeromedicale, în cursul zilei de 24 decembrie a.c. a avut loc o videoconferință cu toți operatorii medicali și membrii ai echipelor SMURD care asigură personalul medical de zbor.

Prima misiune de Crăciun a fost salvarea unei fetiție de un an și trei luni, din județul Constanța, aflată în insuficiență renală cronică. Un elicopter SMURD București a efectuat transportul copilului, care a fost internat la spitalul Marie Curie din București.

 

 

 

Te-ar putea interesa și: