Slujbele estivale cu bacşişul mai mare decât salariul

Slujbele estivale cu bacşişul mai mare decât salariul

Un ospătar care lucrează în România are un salariu de 1.000 de lei, iar din atenţiile clienţilor mai ia lunar până la 2.000 de lei. În schimb, în Franţa, pentru acelaşi post se ajunge la 1.000 de euro.

Pentru mulţi tineri şi şomeri perioada estivală este ocazia perfectă pentru a prinde un post sezonier pe litoralul românesc sau în staţiunile din străinătate. Sunt ţintite slujbe de ospătar, chelner, recepţioner, barman, personal curăţenie, supraveghetor şi salvamar. În România, bacşişul e la putere

Studenţii şi elevii sunt principalii abonaţi la slujbe de vară pe litoralul autohton, deşi salariul lunar este mic, circa 1.000 de lei.

Andreea Constantin a fost şefă de sală la un restaurant din Mamaia, în vara anului trecut. "Cele mai căutate slujbe sunt cele de ospătar, chelner şi barman. Salariile sunt de maximum 1.000 de lei, dar câştigurile din bacşişuri trec peste această sumă până la dublul ei, cel puţin în iulie şi august".

Ne puteți urmări și pe Google News

Restul slujbelor nu au bacşişuri şi sunt recompensate lunar cu maximum 250 de euro.

Niculina a lucrat în vara lui 2010 ca bucătar într-un restaurant din Napoli, Italia. "Am câştigat 700 de euro în mână, iar în prima lună doar 500 pentru că eram în probe. Pe lângă această sumă mai aveam însă asigurată cazarea şi mâncarea. Când vara s-a încheiat, nu mi-au mai prelungit contractul, deşi aş fi vrut", ne-a declarat femeia de 32 de ani, care locuieşte în Buzău.

Cum dai de slujbele estivale

Pentru posturile de pe litoralul nostru este bine să urmăriţi anunţurile postate de Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Constanţa (www.contanta.anofm.ro, 0241481531), anunţurile site-urilor şi firmelor de recrutare. Mai e recomandat să trimiteţi pe cont propriu CV-ul la hoteluri, restaurantele şi cluburile din Constanţa. Aceleaşi metode sunt recomandate şi pentru posturile din străinătate. OFERTE

Slujbe de vară în Franţa, Spania, Grecia şi Cipru Un angajat pe perioada verii, pe litoralul din Grecia şi Cipru, câştigă între 500 şi 700 de euro pe lună. La acest venit se adaugă cazarea şi mesele oferite de angajator. Spre exemplu, posturile oferite prin intermediul firmei de recrutare ICEP WORLD sunt: ospătar/ospătăriţă, asistent bar, asistent recepţioner, animatori copii/animatori hotel, cameriste, bucătari, grădinar şi salvamar (detalii pe www.icepworld.ro/work-travel-grecia-târg-joburi).

În Franţa, conform site-ului www.tjobs.ro, se caută ospătăriţe, spălători de vase şi bucătari. Salariul oferit: 1.000 - 1.100 de euro, plus cazare şi asigurare.

În Spania, posturile estivale sunt plătite mai prost. Venitul lunar al unei persoane care lucrează pe litoralul spaniol: 350 şi 400 de euro, plus cazare şi mese.

În schimb, în România un ospătar la un hotel de cinci stele e răsplătit cu 1.000 de lei. Ce i se cere? Mai întâi este nevoie de o diplomă care atestă calificarea în domeniu, experienţă de un an ca ospătar şi cunostinţe medii de limba engleză. "Cele mai căutate slujbe pe litoralul nostru sunt cele de ospătar şi chelner. Motivul: bacşişurile mari.“ ANDREEA CONSTANTIN, fostă angajată la un restaurant din Mamaia Citiți și:

  • Locuri de muncă pe perioada verii în Grecia şi Cipru
  • Absolvenţi ai prestigioasei Universităţi Oxford ajung ospătari sau barmani