Slovacia. Tensiuni după tentativa de asasinat. Liderul opoziției, amenințat

Slovacia. Tensiuni după tentativa de asasinat. Liderul opoziției, amenințat Atacator Robert Fico. Sursa foto: X

Liderul opoziției slovace, Michal Šimečka, a declarat vineri că el, soția și copilul său au primit amenințări cu moartea, relatează Reuters. Simecka a spus că tentativa de asasinare a premierului Robert Fico din această săptămână este un adevărat atac la adresa democrației.

Liderul opoziției condamnă polarizarea societății

Simecka consideră că amenințările pe care le-a primit sunt o măsură a animozităților politice și personale extreme din Slovacia, dar și din întreaga Europă.

Președintele celui mai mare partid liberal de opoziție, Slovacia Progresistă, Michal Šimečka, a cerut tuturor forțelor politice ale republicii să nu ia măsuri în termen de 100 de zile care ar putea duce la polarizarea societății. Aceste animozități sunt de fapt fundalul pe care a avut loc tentativa de asasinat împotriva lui Fico, aflat încă la terapie intensivă, la două zile după ce a fost împușcat.

Premierul slovac a fost rănit la un membru, torace și stomac și a fost dus la spital cu elicopterul. Fico a ajuns conștient la spital. Patru gloanțe l-au lovit pe premierul Slovaciei. Starea lui este evaluată ca fiind stabilă. După cum a spus viceprim-ministrul Slovaciei Tomas Taraba, viața prim-ministrului nu este în pericol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 20 mai va avea loc un consult medical, la care vor fi stabilite acțiuni ulterioare ale medicilor pentru tratarea lui Fico. Fico a fost operat pe 17 mai, dar este încă în stare gravă. Are o hemoragie în cavitatea abdominală.

Tentativa de asasinat asupra lui Fico este primul atac împotriva unui lider european din ultimii 21 de ani.

Ministrul Afacerilor Interne al Republicii, Matus Shutai-Eshtok, consideră că atacul asupra lui Fico a fost efectuat din motive politice. El a promis că va face o anchetă detaliată cât mai curând posibil.

Atacatorul a spus că nu este de acord cu politicile guvernului, în special, că este împotriva acțiunilor Cabinetului de Miniștri care vizează restrângerea libertății presei.

Ministrul Afacerilor Interne al Slovaciei a criticat BBC pentru că a denaturat informațiile despre opiniile politice ale lui Fico din materialul său. El a mai declarat că garda lui Fico i-a salvat viața.

Reacții în Slovacia și țările vecine

Președintele Slovaciei, Peter Pellegrini, și-a întrerupt călătoria în străinătate în legătură cu incidentul.

Parlamentul țării a suspendat ședințele până pe 21 mai. Doi dintre cei patru vicepreședinți ai parlamentului au dat vina pentru tentativa de asasinat pe seama opoziției liberale - partide și mass-media.

Măsurile de securitate vor fi consolidate în republică, protecția liderilor țării, a politicienilor importanți, inclusiv a celor de opoziție, și a celor mai importante organizații, inclusiv a redacțiilor marilor instituții de presă.

Activiștii s-au adunat pentru un miting în orașul Banska Bystrica, unde a avut loc atacul împotriva prim-ministrului Slovaciei. Cei adunați au desfășurat un banner prin care se cere renunțarea la violență.

Redactorii-șefi ai 25 de instituții de presă din Slovacia au emis o declarație comună cu privire la situația din republică după tentativa de asasinat asupra lui Fico și le-au cerut politicienilor din țară să nu mai divizeze societatea.

De asemenea, în țara vecină, sindicatele cehe au anulat un protest antiguvernamental după tentativa de asasinat, iar poliția cehă a întărit măsurile de securitate la Campionatul Mondial de hochei după tentativa de asasinat asupra lui Fico. Fermierii cehi, la rândul lor au anulat protestele planificate pentru 22 mai din cauza tentativei de asasinat asupra lui Fico.