Evenimentul Zilei > EVZ Special > POVESTEA unei fotografii. Slobodan Miloșevici, „Călăul” nevinovat: Un exemplu tipic de manipulare ideologică
POVESTEA unei fotografii. Slobodan Miloșevici, „Călăul” nevinovat: Un exemplu tipic de manipulare ideologică

POVESTEA unei fotografii. Slobodan Miloșevici, „Călăul” nevinovat: Un exemplu tipic de manipulare ideologică

Fostul președinte al Serbiei a murit în arest, la Haga, fiind inculpat pentru 66 de capete de acuzare pentru crime împotriva umanității și genocid. După moartea sa, Curtea l-a declarat nevinovat.

Pe 28 iunie 2001, Slobodan Miloșevici, președinte al Serbiei între 1989 și 1997 este deferit Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie de la Haga, împotriva sa fiind formulate 66 de capete de acuzare pentru crime împotriva umanității, genocid și crime de război în conflictul care a sfârtecat Iugoslavia. Miloșevici avea 60 de ani.

Va muri după cinci ani petrecuți în arest, pe 11 martie 2006 cu doar 50 de ore înainte de pronunțarea sentinței, într-un atac de cord bizar. Tribunalul îi refuzase pe 23 februarie 2006 cererea de a fi consultat într-o clinică specializată din Moscova.

Ca urmare a morții sale, Tribunalul de la Haga nu a mai pronunțat nici o sentință.

Pe 24 martie 2016, completul de la Haga care îl judeca pe fostul lider bosniac Radovan Karadjici a conchis că „nu au fost prezentate suficiente dovezi în acest caz pentru a concluziona că Slobodan Miloșevici a fost de acord cu planul” de a-i epura pe musulmanii și croații bosniaci din teritoriul revendicat de sârbii bosniaci.

Un an și jumătate mai târziu, pe 22 noiembrie 2017, un alt complet de la Haga, care îl judeca pe generalul sârb bosniac Ratko Mladici, a concluzionat de asemenea că Slobodan Miloșevici nu este responsabil de crime de război.

Într-o notă de subsol, îngropată în volumul patru al sentinței împotriva lui Mladici, judecătorii apreciază în unanimitate că „Dovezile primite de instanță nu indică faptul că Slobodan Miloșevici, Jovița Stanisici, Franko Simatovici, Zeliko Raznatovici sau Vojislav Seselj au participat la punerea în practică a scopului criminal” al unei purificări etnice a sârbilor bosniaci de elementele musulmane și croate.

Deși, timp de jumătate de secol, presa occidentală l-a tratat pe Miloșevici ca pe un monstru de aceeași talie cu Hitler și l-a poreclit „Călăul din Balcani”, Tribunalul de la Haga nu a întreprins nimic pentru a-și face publice concluziile și a-l exonera măcar post-mortem de acuzațiile infame ce îi fuseseră aduse.