Evenimentul Zilei > Social > Situație halucinantă: Nicușor Dan „solicită ilegal creșterea prețului la apă și căldură”. A uitat să ceară judecătorilor modificarea actelor
Situație halucinantă: Nicușor Dan „solicită ilegal creșterea prețului la apă și căldură”. A uitat să ceară judecătorilor modificarea actelor

Situație halucinantă: Nicușor Dan „solicită ilegal creșterea prețului la apă și căldură”. A uitat să ceară judecătorilor modificarea actelor

Acțiunile primarului general București, Nicușor Dan, reprezintă „o amenințare la securitatea națională”, a acuzat fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea. Poziția social-democratei vine în contextul în care Nicușor Dan ar fi solicitat ilegal majorarea prețului la căldură și apă caldă pentru a acoperi pierderile acumulate în perioada de un an de zile pe care a petrecut-o la șefia Primăriei Generale. Ce i-a scăpat lui Nicușor Dan este, însă, de domeniul SF-ului.

După ce a declarat „ZERO datorii” și a primit „ZERO lei” pentru sistemul de termoficare al Capitalei, primarul general Nicușor Dan a cerut ilegal scumpirea căldurii și a apei calde în București, a acuzat fostul edil Gabriela Firea.

Primarul general Nicușor Dan ar fi uitat să solicite judecătorilor modificarea actelor, motiv pentru care tot fostul edil al Capitalei figurează drept reprezentant legal al Asociației de Dezvoltare Termoenergetică București-Ilfov și, deci, acesta nu poate solicita ANRE un nou tarif pentru distribuția energiei termice.

Nicușor Dan „solicită ilegal creșterea prețului la căldură și apă caldă”

„Primarul general solicită ilegal creșterea prețului la căldură și apă caldă! Nici acum, după un an de mandat, Nicușor Dan NU este reprezentatul legal al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București-Ilfov.

Serviciul public de termoficare a fost delegat Companiei Termoenergetica (fostul RADET) prin asociația de dezvoltare intercomunitară din care fac parte Capitala, orașul Popești-Leordeni și comuna Chiajna. Dar, surpriză! Oficial, reprezentantul Bucureștiului și președintele ADI Termoenergetică București-Ilfov sunt tot eu. Era nevoie doar de o hotărâre judecătorească pentru schimbarea reprezentantului legal.

Cum solicită primarul Nicușor Dan ANRE aprobarea unui nou tarif dacă, legal, nu poate semna hârtiile în numele ADI Termoenergetică București-Ilfov? Dar pentru asta trebuie ori să știi administrație, ori să te informezi. Este evident că Nicușor Dan nu este dispus să facă nici una, nici alta!

Legea este foarte clară și doar prin ADI Termoenergetică București-Ilfov se poate stabili tariful pentru producție, transport și distribuție a energiei termice. Nu o poate face primarul de capul lui, nici compania Termoenergetica (fostul RADET), nici măcar Consiliul General al Municipiului București. Ca să poate face orice pas, Nicușor Dan trebuie să-și aducă aminte de atribuțiile și obligațiile legale.

Tariful este expirat din noiembrie 2020, iar un an de zile primarul general nu a mișcat un pai. Acum a fost sfătuit să ceară Consiliului General, ilegal, majorarea tarifului, pentru a acoperi pierderile acumulate într-un an. Mai mult, orice creștere a tarifului trebuie să aibă la bază un studiu de suportabilitate, așa cum scrie negru pe alb în strategia de termoficare a orașului! Degeaba crești tariful de două ori, dacă bucureștenii nu-și vor permite să plătească.

Doar dacă avea avizul ANRE și studiul de suportabilitate, Nicușor Dan putea solicita ajutor de la Guvern pentru plata datoriilor sau pentru achitarea în avans a gazelor, așa cum am făcut noi în ultimii doi-trei ani. A declarat ZERO datorii, a primit ZERO lei. Nu mai spun că o creștere a prețului făcută după ureche și doar pentru a acoperi un an de neputință poate duce la PIERDEREA FONDURILOR EUROPENE.”, a transmis Gabriela Firea.

Foto: arhiva EVZ

Gabriela Firea îl acuză pe primarul București: „Amenințare la securitatea națională!”

De asemenea, social-democrata a subliniat că sistemul de termoficare are importanță strategică, fiind „infrastructură critică”. Acțiunile lui Nicușor Dan reprezintă „o amenințare la securitatea națională”, s-a exprimat fostul primar general al București.

„Echipa mea a muncit peste doi ani la documentația pentru cele 300 de milioane de euro fonduri nerambursabile! Nicușor Dan s-a grăbit să semneze contractul ținut în sertar de guvernul Orban, dar într-un an nici măcar nu a început o licitație!

Sistemul de termoficare din Capitală este de importanță strategică, este infrastructură critică. Nu te poți juca! Ai în mâini viețile a milioane de oameni. E o amenințare la securitatea națională!”, a conchis Gabriela Firea într-o postare redactată pe pagina sa de Facebook.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: