„Aici vorbim de procente, nu urmărim numai numărul absolut, ci procentul din totalul testelor. Am atins inclusiv ca 5% din totalul testelor efectuate să fie pozitive. După aceea am stat o perioadă la 2%. Astăzi suntem aproape la 3% din totalul testelor efectuate.

Deci, nu putem să spunem că este numai cifra absolută – este și procentul acestor cazuri din totalul testelor, este numărul cazurilor active versus numărul cazurilor care se vindecă. Și sunt mai multe aspecte – ne uităm la numărul cazurilor din terapie intensivă, pentru că la fiecare 100 de persoane care se îmbolnăvesc, vrând-nevrând cam 6 mor”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a mai spus că există o creștere a cazurilor în ultimele două săptămâni, în special la Terapie Intensivă, în perioada de la ultima relaxare.

„Există o creştere faţă de cum a fost acum două săptămâni, acum câteva zile, la numărul pacienţilor în terapiile intensive, există focare care au apărut în instituţii medicale care necesită detaşare de personal, care necesită mişcare de personal pentru acoperirea nevoilor unităţilor sanitare unde personalul este în izolare sau este chiar bolnav şi internat în spitale”, a afirmat Arafat.

În legătură cu prelungirea stării de alertă, Arafat a spus că nu  putem, în acest moment, să ne întoarcem la o stare de normalitate.

„În primul rând, pentru o coordonare unică naţională – să putem păstra centrul naţional de coordonare. Nu ne întoarcem la stare de normalitate acum. De aici este necesară prelungirea stării de alertă – pentru a lua decizii rapid, pentru a putea face cheltuielile pentru aceste centre, pentru a lua rapid decizia carantinării unor zone sau locaţii, distribuire de materiale şi echipamente, detaşare de personal. Este necesară prelungirea pentru a putea gestiona situaţia mult mai eficient”, a conchis Raed Arafat, potrivit antena3.ro