Evenimentul Zilei > Actualitate > Sistemul sanitar, „virusat” de infracționalitate! Oficial din Poliția Română, acuzații-șoc
Sistemul sanitar, „virusat” de infracționalitate! Oficial din Poliția Română, acuzații-șoc

Sistemul sanitar, „virusat” de infracționalitate! Oficial din Poliția Română, acuzații-șoc

În sistemul sanitar, infracționalitatea este foarte ridicată, atrage atenția un oficial al Poliției Române. Ofițerul a dezvăluit că printre cele mai frecvente fapte penale descoperite în spitale se numără falsul informatic, decontările fictive și deturnarea de fonduri.

O bună parte din banii publici alocați de la bugetul de stat pentru spitale nu s-au regăsit în proiectele pentru care au fost solicitați, a atras atenția comisarul Daniel Bratu, la o conferință pe tema luptei împotriva corupției și a fraudei.
Rprezentantul Direcției de Investigare a Infracționalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), a explicat că printre infracțiunile cercetate de polițiști se numără și cea privind falsul informatic, o practică foarte utilizată, când unitățile spitalicești fac decontări la Casa de Sănătate.

Despre tipurile de infracțiuni din sistem, ofițerul Poliției Române a preciza că sunt „începând de la infracțiuni de corupție, luare-dare și condiționare a exercitării actului medical de primire a anumitor foloase necuvenite, până la internări fictive, decontari fictive, deturnare de fonduri, executări de lucrări necorespunzătoare”.

Comisarul Daniel Bratu că o bună parte din banii publici alocați de la bugetul de stat pentru spitale nu au fost folosiți eficient.

„Mulți manageri de unităţi spitalicești au atras fonduri de la bugetul local sau de la bugetul, cel puțin al municipiului București, de la Primăria Capitalei, pentru realizarea unor investiții sau pentru achiziționarea unor sisteme folosite în actul medical, însă fără nici o eficiență”, a declarat reprezentantul IGPR, citat de RADOR.