Ministrul Justiţiei Raluca Prună a reacţionat public, ieri, la protestele deţinuţilor, asigurând persoanele aflate în detenţie că le cunoaşte problemele, subliniind totodată că nu va lua nicio măsură sub presiune, ci după dezbateri publice.

„Situaţia în sistemul penitenciar este sistemică şi gravă de mai bine de 25 de ani. Mă uit la cameră să mă vadă deţinuţii: nu serveşte nimănui escaladarea acestor tensiuni. (…)Escaladarea tensiunii în penitenciare nu va genera adoptarea de măsuri grăbite. Nu voi adopta nicio măsură sub presiune”, a declarat ministrul Justiţiei.


FOTO : Raluca PrunaApel la răbdare

Raluca Prună a anunţat că în a doua jumătate a lunii iulie va lansa o dezbatere publică pe tema problemelor din penitenciare. „Îi rog (n.r – pe deţinuţi) să aibă puţină răbdare să putem face această dezbatere şi consultare. Scopul este un pachet de măsuri care va fi pus pe masa Parlamentului în sesiunea de toamnă”, a făcut apel ministrul Justiţiei.

Pe de altă parte, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare acuză unele posturi de televiziune că au exagerat amploarea protestelor, susţinând că în acest mod instigă deţinuţii la revoltă.

În sistemul penitenciar au loc proteste ale deţinuţilor care acuză, printre altele, condiţii insalubre, supraaglomerarea, lipsa serviciilor medicale sau termenele stabilite de comisia de liberare condiţionată.

Deţinuţii s-au manifestat însă violent în două dintre cele 11 penitenciare: la Botoşani şi la Bistriţa, unde mulți dintre ei s-au urcat pe acoperişul închisorilor şi au aruncat cu sticle în gardieni, în timp ce alţii au dat foc lenjeriei din celule.

În restul penitenciarelor, deţinuţii au adoptat ca forme de protest refuzul de hrană, au făcut gălăgie lovind cu diverse obiecte gratiile din celule şi au scandat lozinci precum: „Hoţii!” şi, evident, „Libertate!”.