Sir Alex Ferguson schimbă prefixul

Sir Alex Ferguson schimbă prefixul

Managerul care de un sfert de secol face istorie la Manchester United împlineşte astăzi 70 de ani.

Alexander Chapman Ferguson, legendarul manager al formaţiei Manchester United, împlineşte astăzi 70 de ani.

Roşcovanul născut pe 31 decembrie 1941 la Glasgow a jucat fotbal la formaţiile Queen's Park Football Club, St. Johnstone, Dunfermline Athletic, Rangers, Falkirk şi Ayr United. Atacantul şi-a agăţat ghetele în cui în 1974, după 317 meciuri, în care a marcat 170 de goluri.

Oficialii de la St. Mirren i-au reproşat că n-are "calităţi manageriale"!

Ne puteți urmări și pe Google News

În acelaşi an şi-a început cariera de antrenor la modesta East Stirlingshire Football Club. După doar câteva luni a preluato pe St. Mirren, unde a stat patru ani. Oficialii de la St. Mirren l-au dat afară, motivând că tehnicianul nu are "capacităţi manageriale"!

Lui Ferguson i s-a reproşat şi faptul că ducea tratative secrete cu Aberdeen, pe care a transformat-o ulterior într-o forţă a fotbalului scoţian. Cu Ferguson pe bancă, Aberdeeen a cucerit trei din cele patru titluri pe care le are în palmares. Pe 11 mai 1983, la Göteborg, Aberdeen învingea celebra grupare Real Madrid în finala Cupei Cupelor. În acelaşi an, Aberdeen îşi adjudeca şi Supercupa Europei, după 0-0 şi 2-0 cu Hamburger SV.

Între 1985 şi 1986 a pregătit în paralel şi naţionala Scoţiei, pe care a preluat-o forţat după moartea fulgerătoare a selecţionerului Jock Stein. Ferguson a semnat cu Manchester United în 1986. De aici înainte, cel devenit ulterior Sir Alexander Chapman Ferguson a rescris istoria clubului înfiinţat în 1878, devenind cel mai de succes antrenor din istoria fotbalului englez.

Palmaresul la cârma "diavolilor roşii" este impresionant: 12 titluri, 5 Cupe ale Angliei, 4 Cupe ale Ligii Angliei, 10 Supercupe ale Angliei, 2 Ligi ale Campionilor Europeni, o Cupă a Cupelor, o Supercupă şi 2 Cupe Intercontinentale. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Kv7c1Mib1hA?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>