Nouă decizie în cazul Halep. ITIA a făcut anunțul

Nouă decizie în cazul Halep. ITIA a făcut anunțul Simona Halep. Sursa foto: Arhiva EVZ

Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) anunță că va suporta o parte din costurile proceselor intentate de Simona Halep pentru a se apăra. Anunțul vine la o zi după ce sportiva a câștigat în acest sens, reușind să obțină micșorarea perioadei de suspendare la nouă luni. 

Simona Halep a câștigat procesul împotriva celor de la ITIA și a obținut micșorarea perioadei de suspendare.  Astfel, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a redus interdicția pentru dopaj a sportivei, de la patru ani la nouă luni.  În urma acestei decizii, Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) ar urma sa compenseze o parte din costurile de judecată.

Simona Halep, veste neașteptată de la ITIA

În septembrie anul trecut, ITIA a sancționat-o pe Halep pentru un test pozitiv cu substanța interzisă Roxadustat. Aceasta a fost descoperită în proba de urină la US Open 2022.

Simona Halep

Simona Halep. Sursa foto: Arhiva EVZ

În urma acestui rezultat, fostul lider mondial a fost suspendat provizoriu timp de un an, înainte ca ITIA să emită verdictul. Totodată, Simona Halep a fost acuzată și de o a doua încălcare a reglementărilor antidoping. Audierile de la TAS s-au desfășurat între 7-9 februarie, timp în care a fost interogat și fostul ei antrenor, Patrick Mouratoglou.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suma acoperită de Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis

Fostul lider mondial a câștigat procesul cu ITIA și a reușit să obțină inclusiv micșorarea perioadei de suspendare. După decizia Tribunalului de Arbitraj,  ITIA a anunțat că va analiza în detaliu decizia TAS și va acoperi o parte din costurile de judecată. Astfel, Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis ar urma să achite suma de 20.000 CHF,respectiv 22.600 de dolari, pentru costurile legale suportate în timpul procesului.

Simona Halep

Simona Halep. Sursa foto: Dreamstime

Simona Halep se întoarce pe teren

Decizia TAS a redus suspendarea la 9 luni, considerând că ingerarea substanței Roxadustat a avut loc fără intenție, prin intermediul unui supliment contaminat. 

„Completul TAS a determinat în mod unanim că perioada de ineligibilitate impusă de Tribunalul Independent ITF să fie redusă la una de nouă luni, începând cu 7 octombrie 2022 și terminând cu 6 iulie 2023. ”, arată decizia Tribunalului de Arbitraj.

Având în vedere că perioada de suspendare a început să curgă de pe 7 octombrie 2022, sportiva româncă se poate întoarce pe teren, întrucât se consideră că perioada de 9 luni s-a încheiat la data de 6 iulie 2023.