Evenimentul Zilei > Social > Şi-a dresat câinele să facă salutul nazist. Acum e judecat de autorităţi pentru „ofensă grosolană”
Şi-a dresat câinele să facă salutul nazist. Acum e judecat de autorităţi pentru „ofensă grosolană”

Şi-a dresat câinele să facă salutul nazist. Acum e judecat de autorităţi pentru „ofensă grosolană”

Un scoţian care și-a antrenat câinele să facă salutul nazist atunci când aude expresia „Gazează-i pe evrei!” sau „Sieg Heil!” a dat de bucluc. El a fost trimis în judecată de autorităţile care l-au acuzat de încălcarea legii privind comunicațiile, pe considerentul că postările sale cu patrupedul executând salutul nazist transmit mesaje antisemite și rasiste, iar acum riscă o sancţiune drastică, potrivit BBC.

Mark Meechan, din Lanarkshire (Scoţia) și-a antrenat câinele să execute salutul nazist de fiecare dată când i se spune „Gazează-i pe evrei!” sau „Sieg Heil!”, scrie BBC. Potrivit sursei, el a fost găsit vinovat de încălcarea legii privind comunicațiile, postând mesaje antisemite și rasiste, care pot fi cu uşurinţă catalogate drept „ofensă grosolană”. Bărbatul a publicat în 2016 un clip pe YouTube, accesat, la scurt timp, de peste trei milioane de ori, în care câinele său, Buddha, ridică laba dreaptă atunci când aude „Gazează-i pe evrei!” sau „Sieg Heil!”. Bărbatul a încercat să se apere susţinând că filmul a fost făcut doar ca să o enerveze pe prietena lui, însă, argumentul lui nu a fost în măsură să impresioneze autoritățile care l-au chemat în faţa instanţei pentru mesaje antisemite și rasiste. În rechizitoriu se arată că scoţianul a rostit de 23 de ori „Gazează-i pe evrei!”. În apărarea lui Meechan au sărit mai multe persoane, inclusiv comediantul Ricky Gervais. „Un bărbat a fost găsit vinovat de o instanță din Marea Britanie pentru că a făcut o glumă catalogată drept ofensă grosolană. Dacă nu crezi în dreptul cuiva să spună lucruri pe care tu le consideri ofensă grosolană, atunci nu crezi în libertatea de exprimare”, a spus Ricky Gervais. Nu de aceeaşi părere a fost șeriful Derek O'Carroll care a declarat în instanță că filmarea este „amenințătoare și este o ofensă grosolană”. În plus, omul legii a afirmat că bărbatul știa ce face, în special pentru că a spus despre el că îi place „comedia care ofensează”. Într-o primă fază, instanța a luat în considerare libertatea de exprimare, însă a considerat că acest drept vine cu o anumită responsabilitate. Judecătorii urmează să se pronunţe pe 23 aprilie cu privire la pedeapsa care îi va fi aplicată bărbatului.