Unul dintre cei mai cunoscuți profesori de la Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa, prof. Florin Topoliceanu, a murit în urmă cu două zile. În ultimii ani acesta trăit în mizerie, printre șobolani și gunoie. În ultimele luni, suferința lui s-a accentuat, iar în ultimele săptămâni a aflat că suferă de cancer. A murit pe patul de spital la vârsta de 75 ani. Având în vedere că s-a certat și cu membrii familiei sale, a murit în singurătate, membrii familiei nu au fost alături de el. Au fost foarte puține persoane care au știut cu adevărat detaliile suferinței sale.
 
După ce a ieșit la pensie din UMF Iași, acesta s-a retras față de toată lumea într-o casă mizerabilă din zona Sărăriei. Au crescut buruienile în toată curtea iar plantele agățătoare i-au obturat până și lumina de la ferestre. Deși numele său a fost unul foarte respectat în medicina ieșeană, fost puțini cei care i-au rămas alături până la capăt. Florin Topoliceanu s-a născut pe data de 16 aprilie 1939 în localitatea suceveană Dolhasca. În perioada 1956/1962 și-a finalizat studiile la UMF Iași după care, în perioada 1965/1970 și-a luat diploma de fizician la Universitatea Al. I. Cuza Iași. În anul 2003 a fost premiat la un salon mondial de inventică pentru un dispozitiv electromagnetic neuro- muscular. De asemenea, a fost membru fondator și președintele Societății Române de Bioinginerie. Meritele sale profesionale au fost recunoscute în cadrul mai multor societăți de instituții de cercetare în domeniul medical din Paris, New York, Freiburg, ect. Peste toate acestea, este fondatorul Facultății de Bioinginerie din cadrul UMF Iași. Pentru perioadă de timp a fost și prorectorul instituției de învățământ menționate.
 
Fostul rector al UMF: durerea mea este că s-a terminat într-un mod urât
 
Florin Topoliceanu a făcut parte din tabară care s-a împotrivit numirii lui Vasile Astărăstoae în funcție de rector la UMF Iași. "Pot spune că imi pare foarte rău mai ales de modul în care și-a terminat viața lui. A fost un tip controversat, bizar, dar cu o tenacitate și inteligență ieșită din comun. Am fost colegi de an, am terminat odată facultatea și armata, dar fiecare a pornit pe drumul și destinul lui. Ne-am întâlnit în funcții de conducere la UMF în perioada post revoluționară. Trebuie ținut seama de eforturile supraomenești pentru a realiza lucruri foarte frumoase pentru medicina ieșeană. Înființarea Facultății de Bioinginerie este realizarea lui cea mai importantă. {i-a adus o contribuție importantă în clasarea UMF Iași printre universitățile fruntașe. Nu mă așteptam să se termine așa viața lui. Durerea mea este că s-a terminat într-un mod urât", a declarat ieri prof. Cristian Dragomir, fost rector al UMF Iași. A fost prieten cu Florin Topoliceanu din anul 1956.
 
De asemenea, un alt cadru didactic marcant din cadrul universității ieșeni și-a manifestat regretul față de trecerea în neființă a lui Florin Topoliceanu. Este vorba de prof. George Pandele, cel care a fost rector interimar al UMF în perioada în care Florin Topoliceanu se afla și el la conducerea acestei instituții."A fost un om care a luptat foarte mult pentru prestigiu, pentru UMF. A fost persoana care s-a preocupat cel mai mult în dezvoltarea bioingineriei, deși a fost ironizat și bombardat de unii care ulterior al ajuns rectori ai UMF. Spre exemplu, Astărătoae (Vasile Astărăstoae – rectorul demisionar al UMF Iași) i-a fost un mare dușman și l-a mâncat cât a putut. Acest Astărăstoae a încercat să-l distrugă prin toate metodele posibile. Vorbesc așa dintr-o obligație morală. A fost un om cu adevărat mare. Dumnezeu să-l odihnească. Ma zdruncină vestea pe care mi-ați dat-o. A fost foarte bun prieten cu el. Acum, s-a ajuns într-o situație de neimaginat, ca UMF să fie condus de niște gunoaie promovate pe sistem clientelar, iar oameni ca Florin Topoliceanu să fie uitați. Îmi pare rău ca s-a dus după o lungă și grea suferință, accentuată de persecuțiile care s-au făcut la adresa lui. Toată lumea a uitat că acest om dormea pe băncile de la decanat pentru a face ceva frumos și a pune bazele bioingineriei medicale în România. Îmi pare rău că tocmai el a trebuit să plătească pentru relele din UMF Iași. Am dus o luptă comună împotriva șacalilor de tipul lui Astărăstoae și a altora ca el", a declarat ieri prof. George Pandele.
 
Procesele se vor termina acum fără rezultat
 
Având în vedere neînțelegerile din interiorul familiei sale, în ultimii ani, Florin Topoliceanu a purtat un șir lung de procese împotriva fostei soții. În prima fază a fost divorțul, după care a urmat partajul. Nici astăzi nu s-a terminat acest proces de partaj. Au mai fost înregistrate și alte procese pentru avere, pentru împărțirea unui teren de la Mănăstirea Agapia și pentru un teren de 1.850 mp de pe strada Sărăriei. Acum, toate bunurile atribuite lui Florin Topoliceanu vor reveni celor doi copii ai săi. Aceștia au fost de partea mamei în acest război."Domnul profesor a fost pe plan profesional un deschizător de drumuri, un om de știință și medic remarcabil. Dar mai presus decât atât a fost un om extraordinar, cu un suflet deosebit, care mereu avea grijă de cei din jur și găsea resurse de a-i sprijini și încuraja. O să îmi amintesc mereu cu respect și regret toate discuțiile purtate cu dumnealui, inteligență desăvârșită, și determinarea cu care luptă pentru îndeplinirea țelurilor sale", a declarat avocata Anca Drăgoi, apărătorul lui Florin Topoliceanu în procesele desfășurate din anul 2004 până în prezent.