FC Barcelona duce în spate o istorie încărcată de agonie și extaz, care a început în 1899. Bazele clubului catalan au fost puse de Joan Gamper, un elvețian ajuns în Catalonia după ce lăsase urme importante în sportul din „Țara Cantoanelor”.

Pe numele real Hans-Max Gamper, cel care odată cu mutarea în Spania și-a spus Joan, s-a născut în 1877 la Winterthur și a fost în egală măsură un vizionar și un entuziast. A rămas fără mamă la vârsta de 8 ani, cea care i-a dat viață fiind răpusă de tuberculoză. S-a mutat cu tatăl său și cei patru frați la Zurich și a devenit negustor.

În timpul liber, Gamper practica mișcarea: mergea cu bicicleta pe distanțe mari, alerga, juca rugby, tenis golf și fotbal. În 1896, el pune bazele clubului Excelsior Zurich, alături de alți pasionați ai „Sportului Rege”. Gamper se remarcase ca fotbalist și la FC Winterthur, și FC Basel. Un excelent atlet, el a deținut recordurile naționale pentru 800 și 1.600 de metri în 1898. Cu un an mai devreme, treburile legate de comerț l-au dus la Lyon, acolo unde a jucat rugby pentru Atheltique Union.

Anul 1899 avea să fie cel care îl va înșuruba în istoria fotbalului. Ajuns la Barcelona, pentru a-și vizita un unchi, elvețianul este sedus de orașul catalan și decide să se stabilească în Spania.

Gamper începe să caute persoane interesate care să i se alăture în tentativa de-a înființa un club de fotbal. Așa că la data de 22 octombrie 1899 publică un anunț în presa locală. I se alătură spanioli, britanici și elvețieni și astfel ia naștere gruparea Fotbal Club Barcelona. Culorile clubului, roșu și albastru, au fost cele purtate de FC Basel și Excelsior Zurich (la acea vreme). Elvețianul avea 22 de ani și a devenit membru în consiliul de administrație și căpitan al echipei catalne.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE