Evenimentul Zilei > International > SFÂRȘITUL lui Benjamin Netanyahu. Premierul ar putea fi FORȚAT să DEMISIONEZE. L-au TRĂDAT toți aliații? „Ori va pleca el…”
SFÂRȘITUL lui Benjamin Netanyahu. Premierul ar putea fi FORȚAT să DEMISIONEZE. L-au TRĂDAT toți aliații? „Ori va pleca el…”

SFÂRȘITUL lui Benjamin Netanyahu. Premierul ar putea fi FORȚAT să DEMISIONEZE. L-au TRĂDAT toți aliații? „Ori va pleca el…”

Viitorul pare sumbru pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, după spusele unui apropiat de-al său. Înconjurat de un imens scandal de corupție, demnitarul și-ar putea pierde funcția, în cazul în care acesta va fi inculpat. Susținerea politică a prim-ministrului se clatină puternic, dacă sursa este credibilă.

 

Unul dintre membrii importanţi ai coaliţiei de guvernare din Israel, ministrul de finanţe Moshé Kahlon, a declarat că premierul Benjamin Netanyahu ar fi constrâns să demisioneze dacă ar fi inculpat, pentru că în caz contrar partenerii săi ar determina căderea coaliţiei, relatează AFP, potrivit agerpres.

Afirmaţiile lui Kahlon relevă vulnerabilitatea coaliţiei de dreapta, care tocmai a ieşit dintr-o criză ce ar fi putut duce la căderea sa şi în care problemele premierului cu poliţia ar fi avut un rol preponderent.

 

Poliţia a cerut în februarie inculparea lui Netanyahu în două dosare de presupusă corupţie. Un al treilea dosar, numit Bezeq, de la numele celei mai mari companii israeliene de telecomunicaţii, s-ar putea dovedi de asemenea periculos pentru premier, aflat la putere de aproape 12 ani.

Liderii coaliţiei sale, printre care se numără şi Moshé Kahlon, preşedintele partidului Kulanu (de centru-dreapta), au ezitat până acum să se dezică de el. Ei au spus că aşteaptă decizia procurorului general de a-l inculpa sau nu pe premier. Până la o astfel de decizie ar urma să treacă mai multe săptămâni.

Însă, într-un interviu acordat joi seară celui de-al doilea post de televiziune din Israel, Moshé Kahlon a spus că „în cazul în care va fi deschis un proces împotriva premierului, el nu-şi va mai putea îndeplini funcţia (…) Ori va pleca el, ori vor pleca celelalte partide”.

Guvernul lui Netanyahu a supravieţuit în această săptămână unei crize acute datorită unui compromis provizoriu privind serviciul militar al evreilor ultra-conservatori, care a permis votarea bugetului.

Netanyahu este suspectat că ar întreţine o astfel de criză, pentru a provoca alegeri anticipate pentru care partidul său, Likud (dreapta), este dat învingător în sondaje.

O victorie ar consolida poziţia politică a lui Netanyahu în perspectiva unei eventuale inculpări. Însă Netanyahu nu ar reuşi să adune o majoritate pentru acest scrutin care ar avea loc în iunie.

Premierul a dat mereu asigurări că vrea menţinerea guvernului.