Evenimentul Zilei > Social > Sfântul cu corăbioară de plumb – Calendar creștin ortodox: 25 augustx: 25 august
Sfântul cu corăbioară de plumb – Calendar creștin ortodox: 25 augustx: 25 august

Sfântul cu corăbioară de plumb – Calendar creștin ortodox: 25 augustx: 25 august

Astăzi, Biserica prăznuiește Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu.

Sfântul Apostol Bartolomeu a fost unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului și a fost răstignit în cetatea Albana din Armenia Mare.

Creștinii de acolo i-au pus trupul într-o raclă de plumb, de care atingându-se mulți bolnavi se vindecau și mulți păgâni se botezau.

Acest lucru a stârnit furia păgânilor. Ei au luat racla cu moaștele Sfântului Bartolomeu și, împreună cu raclele Sfinților Mucenici Papian, Lucrian, Grigorie și Agachie (de asemenea din plumb).

Dumnezeu nu a îngăduit ca moaștele celor cinci sfinți să se piardă în abisurile mării, astfel că, deși din plumb, cele cinci racle au plutit pe suprafața apei ca niște mici corăbii.

Racla cu moaștele Sfântului Bartolomeu a pescuită în insulele Lipari (sudul Italiei) de către episcopul Agaton, care le-a așezat într-o biserică închinată Apostolului .

Racla Sfântului Papian a ajuns în Sicilia, cea a Sfântului Lucian a ajuns la Messina, a Sfântului Grigorie la Calabria iar cea a Sfântului Acachie la Ascalon.

În anul 809, moaștele Sfântului Apostol Bartolomeu au fost aduse din Lipari la Benevent, pe 25 august, pentru a le proteja de atacurile musulmanilor.

De aici ele vor fi duse la Roma, în anul 983.