Evenimentul Zilei > Economie > Sfântul Așteaptă are și oră exactă. Președintele Iohannis va fi prezent la super-eveniment
Sfântul Așteaptă are și oră exactă. Președintele Iohannis va fi prezent la super-eveniment

Sfântul Așteaptă are și oră exactă. Președintele Iohannis va fi prezent la super-eveniment

După nenumărate amânări și după ce au fost ținta a mii de glume, locuitorii din Drumul Taberei vor putea, în sfârșit, să-și părăsrească zona cu metroul.

La inaugurarea celei mai așteptate lucrări de infrastructură din București va participa și preşedintele Klaus Iohannis, iar la finalul vizitei, care va avea loc la ora 12:00, la staţia de metroul „Eroilor”, şeful statului va susţine o declaraţie de presă.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, va fi prezent, de asemenea, la tăierea de panglici. „După ani de aşteptare, sunt bucuros să anunţ public că mâine, începând cu ora 12,00, magistrala de metrou M5 va fi dată în funcţiune. Ca să ajungem în această etapă nu a fost deloc uşor. A fost nevoie să depăşim, împreună cu colegii de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi implicit cu cei de Metrorex SA, o serie de bariere, începând de la cele birocratice, la cele administrative. Astfel, astăzi, putem spune că povestea lucrărilor de la magistrala M5 s-a încheiat. Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la bucuria pe care o împărtăşim alături de toţi bucureştenii, şi nu numai!”, a scris Bode, pe Facebook.

Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei din Magistrala 5 de metrou, va fi pusă în funcţiune pentru publicul călător marţi, după ora 14:00, anunţă Metrorex, printr-un comunicat. Această secţiunea a fost finanţată din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 – 2013, Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%), potrivit Agerpres.

Lucrările la acest proiect de investiţii au început în noiembrie 2011, iar valoarea proiectului, aprobat prin H.G. nr. 374/2019 este de circa 3,2 miliarde lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de circa 2,3 miliarde lei, din care contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (în cuantum de 85% din valoarea eligibilă a proiectului) este de aproximativ 2 miliarde lei, conform Metrorex.

Traseul Magistralei 5 de metrou – Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor oferă o cale de transport de mare capacitate şi un mijloc de legătură între zona de sud-vest a Bucureştiului (Cartierul Drumul Taberei) şi centrul oraşului, pe o lungime de circa 7 km (10 staţii de metrou).

Reprezentanţii Metrorex subliniază că trenurile vor circula cu o viteză maximă de 80km/h, „la un interval optim de urmărire între trenuri”, pe secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei. În faza finală, trenurile vor putea circula la un interval de succedare de 2 minute.

Potrivit sursei citate, proiectul contribuie la realizarea unor obiective precum: creşterea eficienţei transportului din punct de vedere al vitezei, prin economia de timp pe care o va asigura noua magistrală de transport subteran; creşterea atractivităţii transportului cu metroul, comparativ cu transportul rutier, în consecinţă, reducerea numărului de accidente, reducerea degradării tramei stradale, realizarea de economie de carburanţi şi întreţinere, reducerea timpilor de deplasare etc; reducerea poluării (gaze de eşapament, zgomot, vibraţii) prin degrevarea transportului de suprafaţă atât public, cât şi privat, cu implicaţii importante asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii şi condiţiilor de mediu.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: