Sever Voinescu: "Unii sunt loiali PDL cât fac bani"

Sever Voinescu: "Unii sunt loiali PDL cât fac bani"

SEVER VOINESCU, LA PRIMUL INTERVIU DUPĂ CIOCNIREA CU BĂSESCU. Deputatul PDL explică pentru EVZ de ce nu intenţionează să demisioneze din partid după perdaful lui Băsescu şi îşi menţine părerea că guvernul trebuie remaniat, începând cu Boc.

Grupul PDL-iştilor care cer separarea guvernării de conducerea partidului se îngroaşă. În ciuda reproşurilor recente ale lui Traian Băsescu, fostul său purtător de cuvânt din campanie, Sever Voinescu, îşi menţine criticile la adresa premierului Emil Boc.

"România are nevoie de un premier cu autoritate în faţa tuturor partidelor politice, capabil să convingă", susţine deputatul PDL într-un interviu pentru EVZ, adăugând că, "la rândul său, PDL are nevoie de un preşedinte vizionar, capabil să aducă sânge proaspăt".

În privinţa lipsei de loialitate care i-a fost imputată, Voinescu reclamă că există în PDL oameni care "sunt loiali partidului cât timp fac bani cu el". Cât despre demisia din partid, nu ia în calcul această variantă, ci, dimpotrivă, se declară "gata" să-şi asume "orice responsabilitate" la vârf, dar într-o echipă nouă.

Relaţia cu Băsescu - "din partea mea, corectă"

EVZ: Cum aţi descrie, azi, relaţia dv. cu Traian Băsescu? Sever Voinescu: Din partea mea, corectă.

Aţi vorbit cu el după interviul de la Radio România Actualităţi? N-aş vrea să ducem discuţia în direcţia asta. Eventualele mele conversaţii cu preşedintele nu au relevanţă publică.

Cum vă explicaţi că Traian Băsescu spune că, dacă ar fi fost preşedintele PDL, v-ar fi exclus? Sunt sigur că, dacă Traian Băsescu ar fi fost preşedintele PDL, partidul nu ar fi ajuns în această situaţie şi multe dintre nemulţumirile noastre de azi nu ar fi existat.

Poate că nu sunt eu foarte bine adaptat la ceea ce se cheamă disciplina de partid, dar mărturisesc că nici nu am de gând să fiu mai "disciplinat" decât sunt. J.F. Kennedy a spus cândva, refuzând să susţină din poziţia de senator o nominalizare anume cerută de partidul său, că şi loialitatea de partid are o limită. Pentru unii, această limită e foarte strâmtă - sunt loiali partidului atâta timp cât fac bani cu el. Pentru alţii, această loialitate ocupă un spaţiu cu mult mai vast - sunt gata să sacrifice din ei înşişi pentru partid. Avem în PDL cazuri de toate felurile. În cazul meu, limitele sunt cele ale adevărului, ale decenţei, ale ideilor de dreapta.

În plus, aş sugera colegilor mei supăraţi pe ceea ce spun în public să se gândească dacă nu cumva, exprimând public ceea ce oricum toată lumea vede, fac partidului un serviciu, şi nu un deserviciu. Primul temei al încrederii este deschiderea onestă spre societate.

"Reproşul cel mai nedrept e că dau lecţii"

Credeţi că vi se potriveşte acest tipar: "îşi creează notorietate atacând partidul", "laşitate", "nu respectă regula de aur"? În privinţa notorietăţii, zâmbesc. În privinţa laşităţii, mă mir. Nimeni nu mi-a reproşat că aş fi laş. Eu cred că sunt ponderat şi raţional în ceea ce afirm public. Dacă regula de aur este expresia propagandistică, atunci nu sunt genul.

Dar reproşul care mi se pare cu adevărat nedrept şi prezumţios, dintre cele care mi se mai fac, e că dau lecţii. Nu dau lecţii pentru că, în PDL, există foarte mulţi oameni cu mult mai buni şi mai experimentaţi decât mine în politica reală a acestei Românii. Nu dau lecţii, ci particip cu ideile mele la evoluţia acestui partid.

Dar Cristian Preda sau Radu F. Alexandru intră în acest tipar? Nu obişnuiesc să aşez oamenii în tipare şi-i sfătuiesc adesea pe cei din jurul meu să nu o facă nici ei. Judecata în categorii este, de fapt, o ne putinţă a minţii. Nevoia de a gândi în categorii vine din pricina faptului că mintea noastră nu este gata să absoarbă realitatea în întreaga, enorma ei complexitate.

"E nevoie de un premier cu autoritate în faţa tuturor partidelor politice"

Menţineţi aprecierea că schimbarea componenţei guvernului ar aduce un plus de încredere? Da. O sublinez. O întăresc.

Vă mai aşteptaţi la o remaniere, dupa afirmaţiile făcute de Traian Băsescu la RRA? Da.

În PDL există o alternativă la Emil Boc, ca premier şi preşedinte de partid? Cele două funcţii necesită, în opinia mea, discuţii separate. În actualul context, România are nevoie de un premier cu autoritate în faţa tuturor partidelor politice şi, mai ales, capabil să convingă o populaţie deprimată, o presă apocaliptică şi o clasă politică enervată că drumul pe care ne cheamă este cel bun. Admit, găsirea acestui om pare o misiune imposibilă. Dar PDL trebuie să o îndeplinească.

La rândul său, PDL are nevoie de un preşedinte vizionar, capabil să aducă sânge proaspăt şi să pună la treabă toate resursele partidului. Nu e uşor, pentru că într-un partid mare, ca PDL, se găsesc oameni de toate felurile, cu experienţe diferite, cu percepţii şi interese diferite. La PDL este nevoie de un preşedinte şi de o echipă care să asume conducerea unui mare partid de tip european în al doilea deceniu al acestui secol. Este ceva cu totul diferit de conducerea unui partid mic şi viguros în România ultimului deceniu al secolului trecut.

Aud că cel care va conduce partidul va trebui să fie găsit în perspectiva prezidenţialelor din 2014. Este o gândire eronată, după părerea mea. Singuri complicăm problema viitoarei conduceri a PDL prin asemenea pretenţii.

Nu avem şi nu vom mai avea un Traian Băsescu. De aceea, nu trebuie să căutăm un alt Traian Băsescu, pentru că nu există. Trebuie să căutăm cu totul altceva.

"Sunt gata să asum orice responsabilitate, într-o echipă nouă"

Ce aşteptări aveţi în privinţa reformei în PDL? Conservator fiind, am o slăbiciune pentru ceea ce se simte a fi spiritul timpului. Cred că PDL are un mare viitor în România şi tocmai de aceea îi este dat să treacă acum printr-un examen extrem de dur. Îl va trece, nu mă îndoiesc. PDL trebuie să propună un nou proiect de societate bazat pe valorile familiei şi ale micii comunităţi, pe capitalismul concurenţei libere şi oneste, pe rigorile unui stat de drept puternic.

Visez un PDL capabil să mobilizeze uriaşul potenţial naţional de creativitate. Visez un PDL mereu capabil să se auto-regleze, săşi producă singur, natural noile elite şi să-şi conducă, la timp şi fără cutremur interior, liderii care s-au consumat la conducerea sa spre o respectată retragere. Visez un PDL bine condus, dar nu complet dependent de cei care îl conduc. Dar, pentru ca acestea să se poată îndeplini, PDL trebuie să răspundă prompt realităţii de acum, evoluând.

Ce veţi face pe viitor? Demisonaţi din partid? Candidaţi la o funcţie de conducere la viitoarea Convenţie Naţională? Nu abandonez şi nu mă schimb. După surprinzătoarea declaraţie a preşedintelui m-am gândit la luările mele de poziţie din ultimele luni. Am rezistat propriului meu examen. Nu cred că am greşit, nu cred că m-am înşelat.

Sunt gata să asum orice responsabilitate într-o echipă care duce la construirea unui partid, aşa cum l-am descris anterior. "PDL are nevoie de un preşedinte vizionar, capabil să aducă sânge proaspăt. (...) E o gândire eronată că cel care va conduce partidul va trebui să fie găsit în perspectiva prezidenţialelor." SEVER VOINESCU, deputat PDL

"Unii sunt loiali partidului (n.r. - PDL) atâta timp cât fac bani cu el." SEVER VOINESCU, deputat PDL

Ne puteți urmări și pe Google News