Bani.md a publicat o listă cu numele de bănci, dar și companiile implicate în spălarea miliardelor provenite de la ruși.

Schemele arată că până a tranzita Republica Moldova, cele 22 de miliarde de dolari au fost transmise prin intermediul 72 de companii petroliere din Federația Rusă pe conturile a 22 de bănci comerciale din diferite țări:

AKB FUTURE OAO;

AKB STRATEGIA OAO;

FIRST CZECH-RUSSIAN BANK LLC;

KB INKREDBAN;

KB INTERKAPITAL-BANK OOO;

OAO KKB KREDITBAN;

OAO KB OKSKIY;

OAO MAB TEMPBANK;

OAO MAST-BANK;

OAO BANK MBFI;

OAO AKB RFA;

OAO RUSSKIY ZEMELNIY BANK;

REGIONINVESTBANK LTD;

RNKORC ENERGOBIZNES OOO;

KB TUBLEVSKIY OOO;

KB UNIKOR OAO;

ZAO ZATO-BANK;

OAO BANK ZAPADNI;

ZAO BALTOKA BANK.

Schemele publicate de presa din Moldova arată implicarea a 4 executori judecătorești și a 15 judecători care “certificau” datoriile. Procuratura de la Chișinău a reținut însă, inițial, trei executori, însă la final au fost reținuți doar doi. Ultimul executor judecătoresc este dar în urmărire internațională.

Conform publika.md, cele 22 de miliarde de dolari au ajuns la 800 de companii offshore, aceleași utilizate de Veaceslav Platon, unul dintre miliardarii Republicii Moldova. Banii au fost folosiți și pentru ofensiva FSB (Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse) în atacuri cibernetice împotriva celor mai importante puteri de pe glob: SUA, China, Germania, Franța, Italia și Canada.

Investigațiile pe acest caz se desfășoară în mai multe state. Potrivit informațiilor preliminare suma totală a banilor care a fost spălată prin Moldova, Ucraina, Kîrgîztan, Kasahstan, Federația Rusă este de aproximativ 52 de miliarde de dolari.