„Subiectul aeroportului nostru a fost dezbătut la diferite etape ale procesului de negocieri. Posibilitatea de a utiliza aeroportul din Tiraspol este un subiect foarte important. Noi suntem obligați să continuăm lucrul și să includem acest subiect pe agenda negocierior. Între noi și Chișinău există un protocol, unde sunt stipulate prioritățile principale – soluționarea problemelor economice și sociale. Aeroportul, la fel, face  parte din domeniul social-economic. Deschiderea lui este în favoarea locuitorilor transnsitreni”, a declarat Ignatiev.

Potrivit lui Ignatiev, dacă Chișinăul și Tiraspolul vor găsi un compromis pe acest subiect, decizia finală va fi dată de Organizația Internațională a Aviației Civile, deoarece experții au confirmat că din punct de vedere tehnic, aeroportul este gata să funcționeze.

Principala problemă pentru utilizarea aeroportului nu este starea tehnică, ci voința politică a Chișinăului de a-și deschide spațiul aerian”, a mai spus Ignatiev.

Ziarul „Izvestia” a discutat și cu purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, Vitalie Gamurari, despre deschiderea aeroportului din Tiraspol.

„Chișinăul nu a blocat niciodată Tiraspolul, dar noi ieșim din regulile de joc recunoscute internațional. În orice caz, subiectul aeroportului trebuie abordat în cadrul procesului de negocieri, care nu este hotărât de o singură parte”, a declarat Gamurari.

În prezent, în regiunea transnistreană există un aeroport militar. Până în 1989, acesta a fost folosit de Forţele Aeriene Sovietice, în calitate de aerodrom. Din 1991, au fost mai multe încercări de a-l reprofila în unul pentru pasageri. Lucrările au fost stopate, însă, din lipsă de bani.

Separatiștii au încercat de mai multe ori să ajungă la un numitor comun cu Chișinăul în privința deschiderii aeroportului. Însă de fiecare dată au primit refuz de la autoritățile centrale. 

În 2013, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuța a anunțat că Chișinăul nu va accepta deschiderea unui aeroport la Tiraspol. Același lucru a fost reiterat și de către fostul ministru al transporturilor Anatol Șalaru, drept răspuns pentru liderul separatist Evgheni Șevciuk. Șalaru a spus că „aeroportul de la Tiraspol va fi certificat pentru trafic internaţional, doar atunci când regiunea se va reintegra în componenţa Moldovei”.