Evenimentul Zilei > Justitie > SENTINŢE ÎN DOSARUL TRANSFERURILOR. Incredibil, toţi greii fotbalului au fost achitaţi! Procurorii au făcut recurs
SENTINŢE ÎN DOSARUL TRANSFERURILOR. Incredibil, toţi greii fotbalului au fost achitaţi! Procurorii au făcut recurs

SENTINŢE ÎN DOSARUL TRANSFERURILOR. Incredibil, toţi greii fotbalului au fost achitaţi! Procurorii au făcut recurs

Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, fraţii Ioan şi Victor Becali, Gheorghe Neţoiu, Jean Pădureanu, Gigi Neţoiu şi Gică Popescu au fost achitaţi în dosarul în care sunt judecaţi de evaziune fiscală, spălare de bani şi înşelăciune. Rămâi pe evz.ro pentru a afla mai multe despre decizia judecătorilor.

UPDATE 11. Totodată, magistrații au dispus ridicarea schestrului pus pe conturilor celor judecați și de pe conturile cluburilor. Procurorii au făcut recurs.
VEZI CE AU DECLARAT OAMENII DIN FOTBAL DUPĂ AFLAREA SENTINŢEI:

  • Acuzaţii din "Dosarul Transferurilor" strigă în cor: "S-a făcut dreptate!"

UPDATE 10. Gheorghe Popescu a fost achitat. DNA cerea pedeapsă cu executare pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. A încasat, împreună cu Copos şi Ioan Becali suma de 1,6 milioane dolari din transferul lui Florin Bratu.
UPDATE 9. Jean Pădureanu a fost achitat. DNA cerea condamnare cu executare către minimum pedepsei. Prejudiciul adus clubului Gloria Bistriţa a fost calculat la 1,7 milioane de dolari.
UPDATE 8. Victor Becali au fost achitat. Anchetatorii au cerut 20 de ani de închisoare cu executare. Afacerile ilegale descoperite de procurori se ridică la nivelul sumei de 7,8 milioane de dolari, pagubă produsă cluburilor Dinamo şi Gloria Bistriţa.
UPDATE 7. Gheorghe Nețoiu a fost și el achitat pentru toate acuzațiile. Procurorii au cerut condamnare cu executare peste minimum pedepsei. A păgubit clubul Dinamo, împreună cu Borcea şi Ioan Becali, cu 400.000 de euro, din transferul lui Dan Alexa în China.
UPDATE 6. Cristi Borcea a fost achitat. DNA a cerut condamnare cu executare către jumătatea maximă a pedepsei pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Împreună cu alţi "impresari" a cauzat un prejudiciu clubului Dinamo de 5,9 milioane dolari.
UPDATE 5. Ioan Becali a fost achitat. Becali a fost acuzat de cauzarea unui prejudiciu de 9,5 milioane de dolari cluburilor Dinamo, Gloria Bistriţa şi Rapid Bucureşti.
UPDATE 4. Mihai Stoica a fost achitat. El au fost acuzat de înșelăciune și evaziune fiscală. Mihai Stoica este acuzat că, împreună cu fraţii Becali şi Cristi Borcea, a cauzat un prejudiciu cluburilor Dinamo şi Oţelul Galaţi în valoare de 6,5 milioane de euro.
UPDATE 3. George Copos a fost achitat. El au fost acuzat de înșelăciune și evaziune fiscală. Copos a cauzat un prejudiciu clubului FC Rapid în valoare de 2,8 milioane de euro.
UPDATE 2. La Tribunalul București nu a venit niciun inculpat, nici măcar avocații.
UPDATE 1. Cu mai puţin de o oră înainte de anunţarea verdictului, cei mai "nerăbdători" sunt verii Ioan şi Victor Becali acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală. Procurorii anticorupţie au stabilit că cei doi au adus cel mai mare prejudiciu statului, Federaţiei Române de Fotbal (FRF) şi cluburilor de unde au transferat fotbalişti în străinătate. Ei riscă până la 20 de ani de închisoare.
DNA a stabilt că, prin tranzacţii ilegale şi folosire de interpuşi, cei acuzaţi au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activităţi de impresariat. În perioada 1999 – 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate în conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine şi Olanda, iar ulterior, unii dintre "prietenii" de dosar ai verilor Becali şi-au însuşit banii în interes personal.
Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi rezultate din transferul în străinătate a unui număr de 12 fotbalişti: Cosmin Contra,  Paul Codrea,  Florin Cernat,  Bogdan Mara,  Lucian Sănmărtean, Florin Bratu,  Dan Alexa,  Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea ,  Cristian Dulca,  Ionel Ganea,  Iulian Arhire.
Prin faptele descrise mai sus a fost cauzat, în dauna celor patru cluburi, un prejudiciu de peste 10 milioane de euro, reprezentând diferenţa dintre sumele real încasate prin transferurile de fotbalişti şi sumele efectiv înregistrate în contabilitatea cluburilor.
De asemenea, prin neînregistrarea în contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri şi implicit prin diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o sumă de peste 1,7 milioane de euro.
Totodată, raportat la valorile reale ale sumelor de transfer, nu s-a perceput de către Federaţia Română de Fotbal procentajul aferent fiecărui transfer, în conformitate cu reglementările interne, prejudiciul în dauna Federaţiei totalizând aproximativ 600.000 euro.

În ianuarie 2009, "floarea" finanţatorilor fotbalului românesc a fost trimisă în judecată după ce aşa zişi impresari şi patroni de cluburi sportive au vândut jucători în străinătate fără a declara valoarea reală a tranzacţiilor. Gheorghe Copos, Meme Stoica, Cristian Borcea, fraţii Ioan şi Victor Becali, Gheorghe Neţoiu, Jean Pădureanu şi Gică Popescu sunt judecaţi de mai bine de trei ani sunb acuzaţia de evaziune fiscală. Primul termen a fost în februarie 2009 şi, de atunci, au fost 38 de amânări.
La început, samsarii de fotbalişti nu au avut avocaţi şi au cerut termene pentru a avea răgaz să-şi angajeze. Apoi au încercat să sesizeze Curtea Con­stitu­ţională cu mai multe excepţii de necon­stitu­ţionalitate.
Solicitările le-au fost respinse. De-a lungul procesului, au cerut ridicarea sechestrului de pe un cont al lui Dinamo, în care sunt 1,1milione de lei. Nici asta nu le-a reuşit.
Prin avocaţi, "greii" fotbalului românesc au cerut expertiză contabilă care să demonstreze că nu au făcut evaziune fiscală. Şi acestă cerere le-a fost respinsă, atât de magistraţii de la Tribunal, cât şi cei de la Curtea de Apel Bucureşti.
Au fentat statul şi cluburile
Prejudiciul total calculat de procurorii DNA este de 13 milioane de dolari. "Oamenii de fotbal" amintiţi şi-au pus în minte fraudarea propriilor cluburi. Astfel, Dinamo Bucureşti, Rapid, Oţelul Galaţi şi Gloria Bistriţa au pierdut 10,9 milioane de dolari.
Statul, prin neplata impozitelor, a încasat cu 1,48 milioane de dolari mai puţin, alte aproximativ 600.000 de dolari fiind paguba Federaţiei Române de Fotbal. La ultimul termen, conştient că se apropie un moment delicat pentru cariera sa de speculator, Giovani Becali a urlat: "Puneţi-mă pe mine in boxa acuzaţilor. Puneţi-mi cătuşele. Să vă ferească Dumnezeu ca ţara asta să fi fost condusă de familia mea".
CITIŢI ŞI:

  • Ioan Becali: „Procurorii vor sânge şi bani". Judecătorii, amenințați subtil
  • DOSARUL "TRANSFERURILOR". Pronunțare amânată până pe 3 aprilie
  • Culmea Justiţiei! Gigi Becali şi-a acuzat propriul avocat: „Minte!"