Evenimentul Zilei > Politica > Senatul dă „verde” Dosarului Microsoft
Senatul dă „verde” Dosarului Microsoft

Senatul dă „verde” Dosarului Microsoft

"Trebuie să satisfacem pofta de sânge a presei, trebuie ca urmașii vampirilor să fie satisfăcuți şi astfel, poate, vom spăla imaginea politicienilor. Ieri am sacrificat un miel (n.r - Akos Mora), azi sacrificăm doi elefanți”, a încercat senatorul PSD Leonard Cadăr să explice gestul colegilor săi de a-i da pe mâna Justiției pe Ecaterina Andronescu (PSD) și Șerban Mihăilescu (UNPR).

„Ce dați, aceea veți primi”

Și fosta grevistă a foamei Cristiana Anghel, senator PC, i-a avertizat pe parlamentarii dornici să le ridice imunitatea celor doi: „Luați aminte de la mine, că am fost tot timpul o Cassandră – ce faceți, veți primi; ce dați, aceea veți primi şi nu mâine, poimâine, ci de curând”. Au mai luat cuvântul în apărarea celor doi și senatorul PSD Șerban Nicolae, fost avocat al lui Cătălin Voicu, și Varujan Vosganian (PNL), el însuși salvat de Parlament după ce DNA a cerut începerea urmăririi penale în dosarul „Gaze ieftine pentru Ioan Niculae”.

„Nu e o descoperire a unor parlamentari care doresc să se acopere unii pe alții, ci este o tradiție a democrației româneşti”, a explicat Vosganian de ce demnitarii trebuie să beneficieze de imunitate. Degeaba. Senatul a aprobat începerea urmăririi penale în cazul Andronescu cu 72 de voturi pentru și 62 împotrivă, iar în cazul Mihăilescu 77 de senatori au votat pentru începerea urmăririi și 51 s-au opus. Andronescu a spus că numele său nu avea ce căuta în dosarul Microsoft, deoarece în perioadele în care s-au achiziționat aceste licențe nu era ministru al Educației. La rândul său, Mihăilescu a spus că este nevinovat şi le-a cerut colegilor să nu accepte solicitarea Parchetului.

ANI descoperă noi incompatibili

Tot ieri, ANI a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui Șerban Mihăilescu, precum şi în cel al deputaților Istvan Antal (UDMR) şi Radu Popa (PSD), „ca urmare a deținerii simultane de funcții, contrar prevederilor legale”. Potrivit ANI, cei trei au deținut, în paralel cu poziția de parlamentar, și pe cea de administrator la diferite societăți comerciale.