Evenimentul Zilei > International > Senatorul Marco Rubio: Un atac al Rusiei pe teritoriu NATO este foarte posibil
Senatorul Marco Rubio: Un atac al Rusiei pe teritoriu NATO este foarte posibil

Senatorul Marco Rubio: Un atac al Rusiei pe teritoriu NATO este foarte posibil

Senatorul american Marco Rubio a discutat despre următoarele acțiuni ale președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, într-un interviu difuzat de CNN.

Marco Antonio Rubio este un politician și avocat american care ocupă funcția de senator al Statelor Unite din partea statului Florida, un loc pe care îl ocupă din 2011. Membru al Partidului Republican, a fost președinte al Camerei Reprezentanților din Florida între 2006 și 2008.

Senatorul și-a exprimat, duminică, la CNN, îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei lovituri ruse pe teritoriul NATO.

„Cred că este foarte posibil ca el să ajungă să lovească unele dintre aceste locuri de distribuție de unde vin proviziile, inclusiv în interiorul Poloniei. Se vorbește mult despre nuclear, dar cred că lucrul care mă îngrijorează cel mai mult este un atac rusesc în interiorul teritoriului NATO, de exemplu, care vizează aeroportul din Polonia sau alt punct de distribuție”, a spus Rubio.

Întrebat dacă NATO va trebui să răspundă, el a spus că va „depinde” de natura, amploarea și amploarea unui atac.

Senatorul american a fost de părere că riscul unui atac nuclear din partea lui Putin este „mai mare astăzi decât acum o lună”, dar că este mai îngrijorat de măsurile „intermediare” pe care Putin le-ar putea adopta.

Rubio a mai adăugat cu fermitate că Rusia a fost responsabilă pentru atacurile asupra gazoductelor Nord Stream săptămâna trecută.

„Cred că este destul de clar – cineva a făcut asta și singurii oameni din acea regiune care au atât motivul, cât și capacitatea de a face asta, sunt Rusia sau forțele ruse. Deci cred că pentru mine nu este o chestiune de inteligență în acest moment. Este o chestiune de bun simț”, a spus el.

Un think thank din SUA susține că Rusia nu își poate folosi armele nucleare în Ucraina

Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank cu sediul la Washington, a făcut referire la comentariile liderului cecen Ramzan Kadirov, potrivit cărora Rusia ar trebui să folosească arme nucleare după pierderea orașului Lyman din estul Ucrainei.

„După părerea mea, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea armelor nucleare cu randament redus”, a spus Kadirov. Președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va folosi arme nucleare în Ucraina și a spus că nu glumește cu această informație, în ciuda faptului că mai mulți experți spun că amenințarea rămâne probabil minimă.

Potrivit ISW, armata rusă ar fi în imposibilitatea de a opera pe un câmp de luptă nuclear, în ciuda faptului că are echipamentul necesar. Trupele sale, care sunt în prezent o „aglomerație haotică” de soldați obosiți, rezerviști mobilizați în grabă și mercenari, „nu ar putea funcționa într-un mediu nuclear”, a spus think tank-ul.