Evenimentul Zilei > Politica > Senat: S-a împlinit termenul de adoptare tacită a propunerii privind interzicerea organizaţiilor politice cu caracter comunist
Senat: S-a împlinit termenul de adoptare tacită a propunerii privind interzicerea organizaţiilor politice cu caracter comunist

Senat: S-a împlinit termenul de adoptare tacită a propunerii privind interzicerea organizaţiilor politice cu caracter comunist

Senatul va transmite, luni, Camerei Deputaţilor propunerea legislativă referitoare la interzicerea organizaţiilor politice cu caracter comunist după ce va lua act de nota privind adoptarea tacită prin împlinirea termenului alocat dezbaterii acestei iniţiative la data de 23 martie.

Pe ordinea de zi a plenului de luni este inclusă această notă de adoptare tacită, după ce proiectul a primit din partea Comisiei juridice raport de respingere, informează Agerpres.

Iniţiatorii, 26 de membri ai PSD, UNPR şi independenţi, printre care Ilie Sârbu, Gabriela Firea, Mihai Fifor, Sorin Ilieşiu, Doina Fedorovici, Constantin Mitu, Alexandru Cordoș, au precizat în proiect că scopul acestei interdicţii este prevenirea reinstaurării în România a regimului totalitar comunist.

"Scopul acestei interdicţii este prevenirea reinstaurării în România a regimului totalitar comunist care a funcţionat în ţara noastră între anii 1945 şi 1989, acesta fiind cel mai criminal regim politic din Europa postbelică – cu un număr de victime situat oficial între 500.000 şi 2.000.000, cifră record dacă o raportăm la numărul populaţiei. România este, totodată, singura ţară în care s-au înregistrat victime la căderea comunismului: peste 1.000 de morţi şi peste 3.300 de răniţi", se arată în textul iniţiativei legislative, care va fi considerată adoptată tacit după citirea, în plen, de către preşedintele de şedinţă a notei respective. 

Iniţiativa legislativă prevede că aderarea la o organizaţie politică cu caracter comunist se va pedepsi cu închisoare de la 3 la 6 ani, constituirea unei asemenea organizaţii se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 10 ani, iar sprijinirea sub orice formă a acesteia se va pedepsi tot cu închisoare, de la 2 la 4 ani. De asemenea, se menţionează că şi "tentativa se pedepseşte".

Comisia juridică a acordat proiectului de lege raport negativ pentru a nu crea paralelisme legislative. Membrii Comisiei juridice au atras atenţia că Legea fundamentală prevede că sunt considerate ca neconstituţionale partidele şi organizaţiile care militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii ţării. Dispoziţiile constituţionale sunt dezvoltate prin prevederi din Legea siguranţei naţionale şi Codul penal. 

Camera Deputaţilor are rol decizional în cazul acestei propuneri legislative.