Evenimentul Zilei > Social > Semnal de alarmă pentru Guvernul Orban. Sondajul care arată realitatea cruntă din România
Semnal de alarmă pentru Guvernul Orban. Sondajul care arată realitatea cruntă din România

Semnal de alarmă pentru Guvernul Orban. Sondajul care arată realitatea cruntă din România

Încă de la declararea oficială a existenței epidemiei de coronavirus pe teriroriul României și până în prezent, societatea românească trece prin momente dificile pentru care autoritățile au fost nevoite să ia o serie de măsuri.

Încă de la declararea oficială a existenței epidemiei de coronavirus pe teriroriul României și până în prezent, societatea românească trece prin momente dificile pentru care autoritățile au fost nevoite să ia o serie de măsuri.

În acest context, la comanda revistei Capital, a fost realizat de către INSCOP un sondal care prezintă o evaluare corectă și obiectivă a momentului dificil prin care trece România.

Acest sondaj scoate la lumină cum privesc românii situația grea prin care trece România.

Potrivit INSCOP Research s-a realizat o evaluare a percepției românilor privind starea economiei și măsurile ce trebuie luate de Guvern, precum și care este așteptarea acestora din partea celor care conduc țara.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 20-24 martie 2020, în parteneriat cu Verifield, la comanda revistei CAPITAL.

Remus Ștefureac, director INSCOP Research: „Ponderea românilor care cred că ei personal au un risc de infectare cu coronavirus mare și moderat (51,4%) este mai mare decât cea a românilor care cred că au un risc de infectare mic sau nu au nici un risc să se infecteze (43,5%). Totuși, procentul scepticilor este mare, iar faptul că aproape unul din cinci români crede că nu are niciun risc să se infecteze este îngrijorător în condițiile în care, pe fondul ratei de îmbolnăvire ridicate și a lipsei unui tratament, toți medicii epidemiologi ne spun clar că oricine poate fi o țintă a acestui virus agresiv. Acesta este grupul de populație cel mai suceptibil de a trata cu lejeritate regulile de izolare solicitate și impuse de autorități”.

Primul semnal de alarmă pe care ar trebui să-l ia în calcul Guvernul Ludovic este cel referitor la întrebarea despre modul în care va fi afectată economia românească.

91% dintre români au răspuns afirmativ, 5,2% negative, iar 3,9% este procentul non-răspunsurilor.
Potrivit capital.ro, în concordanță cu răspunsul anterior, la întrebarea dacă sunt de acord că statul ar trebui să ia măsuri speciale pentru ajutorarea cetățenilor care au fost afectați din punct de vedere economic din cauza epidemiei de coronavirus, se înregistrează un număr uriaș de răspunsuri care cer intervenția Statului Român.

97,1% dintre respondenți cer măsuri speciale pentru ajutorarea cetățenilor, doar 1,5% nu sunt de acord cu ele, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 1,4%.

Dimensiunea pericolului care le amenință viața este covârșitoare, fiind aproape un strigăt de disperare. În aceste condiții, măsurile pe care urmează să le ia Guvernul Ludovic Orban vor trebui să fie rapide, consistente și eficiente!

Întrebați care ar fi principalele două măsuri pe care ar trebui să le ia Statul pentru sprijinirea angajaților/persoanelor fizice afectate de epidemia de coronavirus din punct de vedere economic.

44,3% au indicat amânarea plății ratelor la bancă

43,8% plata de către stat a unui procent din salariu cu condiția ca angajatorul privat să nu efectueze concedieri

25,5% concediul plătit de stat

25% dintre respondenți au ales reducerea unor impozite

21,7% aplicarea unor scutiri de taxe

21,5% suportarea de către stat a plății unei părți din contravaloarea facturilor la utilități pentru persoanele concediate din cauza epidemiei de coronavirus. 1% au indicat alte măsuri.

0,5% au ales varianta ”niciuna dintre măsurile indicate”.

2,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Potrivit lui Remus Ștefureac, director INSCOP Research, partenerul Capital în realizarea evaluării stării de spirit: „Aproape toți românii cred că statul ar trebui să ia măsuri speciale pentru ajutorarea cetățenilor care au fost afectați din punct de vedere economic din cauza epidemiei de coronavirus, fapt care arată dimensiunea riscului economic personal perceput de oameni. Plata de către stat a unui procent din salariu cu condiția ca angajatorul privat să nu efectueze concedieri și amânarea plății ratelor la bancă sunt principalele măsuri pe care cred românii că ar trebui să le ia statul pentru pentru sprijinirea angajaților/persoanelor fizice afectate de epidemia de coronavirus din punct de vedere economic”, potrivit capital.ro

 

Citiți mai multe despre acest sondaj pe capital.ro