Evenimentul Zilei > Social > Seisme consecutive în Vrancea. La ce interval au avut loc și ce magnitudine au avut
Seisme consecutive în Vrancea. La ce interval au avut loc și ce magnitudine au avut

Seisme consecutive în Vrancea. La ce interval au avut loc și ce magnitudine au avut

Două cutremure au avut loc joi în România. Ele au avut magnitudini de 3 şi 3,5 pe scara Richter și au avut loc dimineaţă în zona seismică Vrancea, respectiv în judeţele Vrancea şi Buzău, anunță Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Primul seism s-a produs la ora locală 03:52, în judeţul Buzau, şi a avut o magnitudine de 3 pe scara Richter, la o adâncime de 126 kilometri. Seismul s-a produs în apropierea oraşelor Nehoiu (5km), Vălenii de Munte (33km), Urlaţi (39km), Slănic (40km) şi Întorsura Buzăului (40km).

Cel de-al doilea cutremur a avut loc la ora 10:53, în judeţul Vrancea, şi a avut o magnitudine de 3.5 pe scara Richter, la o adâncime de 92km. Intensitatea seismului în zona epicentrală a fost de I grad Mercalli. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Odobeşti (36km), Panciu (40km), Oneşti (43km), Târgu Ocna (49km) şi Focşani (50km).

Specialiștii spun că, în general, cutremurele de mici dimensiuni sunt binevenite, deoarece sciarța terestră se detensionează și previn astfel cutremurele mari, care pot face probleme serioase. Vrancea însă este specială, iar acest lucru nu se aplică și în acest caz, după cum susțin aceiași specialiști.

„O seria de cutremure de mică amplitudine pot previni un seism major, prin disiparea energiei. Vrancea nu este tipul acesta. Vrancea este asemenea unui vas, în care se toarnă apă, iar la un moment dat nu mai suportă presiunea şi cedează“, a spus Gheorghe Mărmureanu, preşedintele de onoare al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

În acest an cel mai puternic seism a avut intensitatea de 4,4 pe Richter şi s-a produs pe data de 9 ianuarie. Acesta a fost cel mai important cutremur după cel înregistrat pe 28 octombrie 2018 care a avut 5,8 pe Richter, în judeţul Buzău.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.