Evenimentul Zilei > International > SEGA: Tensiuni în fața Parlamentului de la Sofia între protestatari și polițiști 
SEGA: Tensiuni în fața Parlamentului de la Sofia între protestatari și polițiști 

SEGA: Tensiuni în fața Parlamentului de la Sofia între protestatari și polițiști 

Protestatarii bulgari s-au adunat joi în fața Adunării Naționale de la Sofia, înainte de ședința extraordinară a deputaților, scrie SEGA.

Tensiunile dintre protestatari și poliție au izbucnit în timpul blocajului clădirii Adunării Naționale, joi dimineață. Protestatarii, care cer demisia premierului Boiko Borisov și a procurorului-general Ivan Gheșev, i-au salutat pe cei câțiva parlamentari care s-au prezentat la muncă, la sesiunea extraordinară de joi, cu ouă și roșii și au scandat „Demisia!”.

Apoi, cei nemulțumiți de guvern au format un lanț viu în fața intrării centrale a Parlamentului. La 11 dimineața, protestatarii s-au dispersat, însă asta durează până seara, când demonstrează din nou în centrul Sofiei.

Prezența poliției în jurul clădirii Parlamentului este extrem de mare. „Premierul este un bărbat curajos. Acum vrea să vină la noi. Demisia lui e în interiorul Parlamentului. Este depusă de cei de la ONG-ul BOEȚ, avem un număr de înregistrare, așteptăm doar să vină și să capituleze”; „Așteptăm capitularea și apoi avem revendicări cetățenești pentru alegeri libere și corecte, modificări ale Codului Electoral, de aceea Adunarea Națională trebuie să lucreze”;„Demisia, atât a lui Gheșev, cât și a lui Koșlukov”; „Ministerul de Interne trebuie reformat”; „Știm că Budha este foarte ocupat, el numără ce e prin sertare, așa că i-am scris demisia și am venit să o înmânăm personal pentru a o semna și a o vota în acest moment. Și să plece cu toții”, au declarat protestatarii pentru postul public de radio de la Sofia – BNR.(…)

„Borisov își continuă îndelungata practică de a umili Parlamentul, de a-l neglija pe suveran, pentru că Parlamentul este o reprezentare a statului suveran. Aceasta este o dizgrație absolută”, a declarat Hristo Ivanov, de la formațiunea “Da, Bulgaria”, pentru agenția BGNES. El a participat joi la protestul din fața clădirii Adunării Naționale de la Sofia. Premierul s-a ascuns acum de audiere, s-a ascuns de oameni, noi l-am chemat – tinerii noștri de la „Bulgaria Democratică” să vină să-și ceară scuze pentru atitudinea față de protestatari și mai ales față de tinerii protestatari, cărora le-a spus că nu pot guverna Bulgaria fără el”, a spus Ivanov. Protestele continuă, se cere demisia guvernului și a procurorului general al Bulgarei, La Sofia rămân blocate cele trei intersecții mari din centrul Sofiei, precum și bulevardul din fața Guvernului.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.