Evenimentul Zilei > International > Șeful Poliției a DEMISIONAT din funcție, în urma unui scandal de RASISM
Șeful Poliției a DEMISIONAT din funcție, în urma unui scandal de RASISM

Șeful Poliției a DEMISIONAT din funcție, în urma unui scandal de RASISM

Șeful Poliției din San Francisco, Greg Suhr, a demisionat din funcție, la câteva ore după ce un ofițer de poliție a împușcat și ucis o tânără afro-americană, care conducea o mașină suspectă că ar fi fost furată.

Demisia a fost anunțată de maiotul Ed Lee, care i-a cerut demisia. Suhr și poliția orașului au fost extrem de criticați, în ultimele luni, din cauza mai multor incidente armate, în care ofițerii au ucis mai mulți suspecți de culoare. De asemenea, au apărut informații privind un schimb de mesaje rasiste între angajții poliției.

La o conferință de presă, joi, maiorul Lee a spus că speră ca demisia să ajute la „vindecarea orașului”. Maiorul, care până acum l-a susținut pe Suhr, a adăugat: „Progresul pe care l-am făcut a fost important, dar nu a fost suficient de rapid, nu pentru mine și nu pentru Greg, și de aceea i-am cerut șefului poliției să demisioneze”.

În locul lui a fost numit Toney Chaplin

Femeia care a fost împușcată mortal era de culoare și avea 27 de ani, iar incidentul a avut loc în zona Bayview a orașului San Francisco. Una dintre patrulele de poliție s-a apropiat de femeie, în timp ce ea stătea într-o mașină care a fost raportată ca fiind furată. Femeia ar fi încercat să fugă cu mașina și apoi ar fi intrat într-un vehicul din apropiere.

Nu există indicii deocamdată că ea ar fi avut o armă sau că ar fi încercat să lovească cu mașina un polițist înainte de a fi împușcată, au spus autoritățile orașului.

Veteran al poliției din San Franscisco, angajat de 34 de ani, Greg Suhr a fost, cândva, un ofițer popular și profesionist. „Era întotdeauna respectuos și un funcționar în slujba comunității”, își amintește London Breed, care l-a întâlnit pentru prima dată pe Suhr când lucra la narcotice. Ambii au ajuns în funcții importante: Suhr – șef al poliției, Breed președinte al Biroului local de supraveghetori. Dar pentru Suhr lucrurile au luat o întorsătură neplăcută, după ce a fost retrogradat din funcția de adjunct, când o prietenă i-a spus că a fost atacată de prietenul ei, dar el nu a făcut un raport al poliției, nu a luat în seamnă plîngerea femeii.

Responsabilitatea de a reforma departamentul de poliție revine acum fostului adjunct al lui Suhr, Toney Chaplin – care are o experiență de 26 de ani în serviciul comunitar. În aprilie, cinci oameni au intrat în greva foamei, cerând demisia lui Suhr, numit în funcție în 2011. Ei au încetat greva săptămâna trecută.

Există mai mult de 1.000 de incidente armate letale ale polițiștilor în SUA, în fiecare an, iar victimele sunt, majoritatea, afro-americani.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: