Evenimentul Zilei > International > Şeful guvernului regional catalan vrea referendum pentru autodeterminare. Premierul spaniol spune că ar fi „ilegal”
Şeful guvernului regional catalan vrea referendum pentru autodeterminare. Premierul spaniol spune că ar fi „ilegal”

Şeful guvernului regional catalan vrea referendum pentru autodeterminare. Premierul spaniol spune că ar fi „ilegal”

Artur Mas, şeful guvernului regional catalan, a declarat că este "hotărât" să orgenizeze un referendum cu privire la autodeterminarea regiunii, relatează Agerpres. Referendumul ar urma să aibă loc la data de 9 noiembrie, anul acesta.

Artus Mas a luat această decizie în urma unei întrevederi avute cu premierul spaniol Mariano Rajoy. Acesta din urmă a refirmat în cadrul întâlnirii că un astfel de referendum este "ilegal", potrivit şefului executivului catalan, care a evocat totuşi un "climat de dialog".

"Mesajul meu a fost exact acelaşi ca acum un an, suntem hotărâţi să continuăm, vrem să facem acest lucru în cadru legal şi, în măsura posibilului, în acord cu statul. Vrem să procedăm într-un cadru legal, după modelul britanic'", a afirmat Mas. Exemplul la care face referire acesta este acordul dat de guvernul britanic organizării unui referendum în Scoţia cu privire la independenţă, referendum care va avea loc la data de 18 septembrie.

Sentimentele independentiste au câştigat teren în Catalonia, pe fondul crizei economice care a impus acestei regiuni bogate din nord-estul Spaniei sacrificii sociale considerabile. Potrivit ultimului sondaj realizat de Centrul de studii de opinie, ţinând de guvernul catalan, proporţia locuitorilor din regiune favorabili independenţei a crescut de la 20% în 2010 la 45,2% în prezent, mai scrie Agerpres.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: