Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Șefii Serviciilor Secrete au demisionat, pentru că au făcut Poliție Politică. Nu la noi, ci în Polonia!
Șefii Serviciilor Secrete au demisionat, pentru că au făcut Poliție Politică. Nu la noi, ci în Polonia!

Șefii Serviciilor Secrete au demisionat, pentru că au făcut Poliție Politică. Nu la noi, ci în Polonia!

Știrea zilei, dacă nu chiar știrea anului, vine din Polonia. Trecută cu vederea de Presa noastră de ofițeri acoperiți, colaboratori și lingători de la blide ai Serviciilor noastre secrete, știrea sună astfel în varianta Agerpres:

„Șefii celor patru servicii de informații și contrainformații din Polonia au plecat din funcții, a anunțat joi șeful comisiei parlamentare responsabile cu supravegherea acestor instituții, Marek Opiola, la doar trei zile de la instalarea guvernului conservator și eurosceptic format de Partidul Lege și Justiție (PiS), transmite AFP.

Reunită în cursul nopții, comisia a aprobat propunerea de plecare din funcții, prezentată de noul prim-ministru Beata Szydlo, ‘la cererea’ celor patru responsabili vizați — șefii celor două servicii civile, Agenția de Informații (AW) și Agenția de Securitate Internă (ABW), și ai celor două militare, Serviciul de Informații Militare și Serviciul de Contraspionaj militar, a precizat Marek Opiola.
‘Munca responsabililor demisionari în funcțiile lor constituia o amenințare mai importantă decât amenințările venite din străinătate’, a comentat noul ministru de externe, Witold Waszczykowski, plecarea celor patru responsabili, la postul de televiziune privat TVN24. ‘Nu vorbesc despre toți, dar, de-a lungul anilor, ABW s-a comportat mai mult ca o poliție politică față de politicienii polonezi decât ca o instituție însărcinată să apere interesele Poloniei împotriva acțiunilor din exterior’, a adăugat el, precizând că ‘nu este vorba despre o răzbunare, ci despre o despărțire de oameni care nu și-au dovedit eficiența’.”

De precizat că AW e corespondentul SIE din România, iar ABW, al SRI.
Amîndouă aceste Servicii secrete depind în Polonia de primul ministru.
Demisia șefilor de Servicii secrete la venirea unui nou Guvern mi se pare normală într-o democrație consolidată precum cea din Polonia.

La noi a fost nevoie de un întreg tărăboi, creat, desigur, artificial, pentru ca George Maior să demisioneze. Nu s-a întors însă la catedră, cum ar fi fost normal dacă ar fi demisionat pe bune, ci s-a pricopsit cu funcția de ambasador al României la Washington, semn că și-a negociat cu Klaus Iohannis o nouă funcție, poate mai importantă decît cea de șef la SRI.
Cît despre ceilalți ștabi ai numeroaselor noastre servicii secrete, aceștia s-au pus la dispoziție noului Jupîn, cu rețele cu tot.
Uriașa Diversiune care a fost formarea Guvernului Meu al lui Klaus Iohannis ne arată că puterea Poliției Politice prezidențiale, întruchipate în România de Serviciile secrete, e e la fel de mare ca și pe vremea lui Traian Băsescu.

Nu demisia șefilor de servicii secrete din Polonia mi se pare știrea zilei și chiar a anului, ci precizările noului ministru de Externe privind motivele pentru care acești ștabi și-au dat demisia.
De fapt ei au fost constrînși să demisioneze după ce Serviciile secrete, SRI-ul lor mai ales, s-au„comportat mai mult ca o poliție politică față de politicienii polonezi decât ca o instituție însărcinată să apere interesele Poloniei împotriva acțiunilor din exterior”.

Credeți că în România s-ar putea întîmpla așa ceva?
Ca serviciile secrete să fie denunțate public pentru c-au făcut poliție politică față de politicienii, de jurnaliștii, de oamenii de afaceri care s-au manifestat ca adversari ai lui Președintelui?
Cînd credeți că se va întîmpla acest lucru și la noi?