Evenimentul Zilei > Economie > ŞEFII ELECTRICA SA dorm pe un MUNTE de BANI, iar filialele de distribuţie se ÎMPRUMUTĂ de la bănci pentru investiţii
ŞEFII ELECTRICA SA dorm pe un MUNTE de BANI, iar filialele de distribuţie se ÎMPRUMUTĂ de la bănci pentru investiţii

ŞEFII ELECTRICA SA dorm pe un MUNTE de BANI, iar filialele de distribuţie se ÎMPRUMUTĂ de la bănci pentru investiţii

În cadrul companiilor de Stat din România au existat tot timpul bârfe, teorii ale conspiraţiei, corupţie etc. Ce-i drept, şi cei care au fost la conducere au contribuit pe măsură la cele amintite. În plus, factorul politic, decizional la vârful instituţiilor, alimentează neîncrederea populaţiei în şefimea acestor companii. N-a contat culoarea guvernării, tot timpul a fost la fel. În 2016, Electrica SA era deja listată la bursele din Bucureşti şi Londra încă din 2014 (tot de atunci Statul, prin Ministerul Energiei, mai deţine 48,78 la sută), iar la Palatul Victoria se afla un guvern tehnocrat. În cele de mai jos, vă prezentăm cum au stat lucrurile la Electrica începând cu martie 2016.

De Mărţişor 2016, Ioan Roşca era anunţat de Consiliul de Administraţie că mandatul de director general al Electrica i s-a încheiat, înainte de termen. În locul său, avea să aibă un mandat interimar Iuliana Andronache, şefa de la Financiar. Până la găsirea unui înlocuitor au trecut şase luni, iar, de pe 24 octombrie 2016, intra în pâine Dan Cătălin Stancu, venit de la concurenta E.ON.

Stancu, şi cu E.ON

În luna februarie 2017, Stancu figura încă în conducerile unor firme controlate de E.ON. Era preşedinte al Consiliului de Administraţie la societatea Brăila Power SA, care avea în acţionariat E.ON România SRL cu 69,83% din acţiuni, Electrocentrale Grup SA şi Enel Investment Holding BV. De asemenea, Stancu deţinea şi funcţia de administrator la Colonia Cluj-Napoca Energie SRL, cu acţionari E.ON România SRL, Rheinenergie AG şi Regia Autonomă de Termoficare, fiecare cu câte 33,33%.

Dintre domeniile de activitate pe care Brăila Power SA şi Electrica SA le aveau în comun menţionăm: Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, Producţia de energie electrică, Comercializarea energiei electrice etc. În martie 2017, Brăila Power SA se află în lichidare. Cu Colonia Cluj-Napoca Energie SRL se intersecta pe Distribuţia energiei electrice, Comercializarea energiei electrice, Activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea etc.

În actul constitutiv al Societăţii Energetice Electrica SA se stipulează: “În absența aprobării prealabile a Consiliului (Consiliul de Administraţie, n.r.), directorii nu pot fi directori, administratori, auditori interni sau asociați cu răspundere nelimitată, sau orice altă poziție echivalentă, în alte societăți concurente sau care au același obiect de activitate, și nu pot efectua același comerț sau altul concurent, în interesul lor sau în interesul altei persoane, sub sancțiunea revocării și răspunderii pentru daune.”

Pe site-ul Electrica SA, nu se menţionează nimic în legătură cu o aprobare a Consiliului de Administraţie, condus şi astăzi de Cristian Buşu, pe atunci Secretar de Stat în Ministerul Energiei.

În fapt, din octombrie şi până în februarie, Stancu a fost director general unic al Electrica SA şi preşedinte al Consiliului de Administraţie şi administrator a două firme în al căror acţionariat se găseşte tocmai E.ON, fostul său angajator şi concurent în piaţa de energie al Electrica SA.

Interesant este faptul că, în perioada octombrie-decembrie 2016, Stancu a reuşit să treacă prin Consiliul de Administraţie al Electrica noua organigramă despre care angajaţii au fost anunţaţi la începutul lui ianuarie 2016. De altfel, surse din cadrul Electrica spun că organigrama nu a făcut decât să bulverseze angajaţii, unii dintre ei neştiind nici astăzi care le va fi soarta, întrucât, deşi aprobată de Consiliul condus de Buşu, n-a fost pusă încă în practică. Tot în aceeaşi perioadă, s-a luat şi hotărârea ca singura companie care asigură securitatea infrastructurii critice de distribuţie a grupului Electrica, Societatea de Servicii Energetice Electrica Serv S.A., să fie desfiinţată pe parcursul anului 2017, iar o parte din angajaţi să fie absorbiţi de filialele de distribuţie.

În ianuarie 2017, E.ON continua să îşi transfere oamenii la Electrica, Cătălin Stancu numind-o director executiv Distribuţie, cu ajutorul Consiliului de Administraţie, pe Livioara Sujdea, oferindu-i, astfel, în coordonare 18 judeţe din România prin cele trei filiale de distribuţie Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord.

Ziarul Fianciar a scris joi, citând Monitorul Oficial, AGA E.ON Energie România SA a luat de demisia din Cosiliul de Administraţie a Livioarei Şujdea.

Lovitura, marca Andronache

Iuliana Andronache, director general interimar pentru şase luni şi, din 2015, director Financiar al Electrica, este asociat unic şi administrator, încă din 2010, la Smash Finance SRL, potrivit propriei declaraţie de interese. Firma are ca obiect de activitate principal Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, la fel ca şi Electrica SA. Ca şi Stancu, Andronache se află în incompatibilitate cu prevederile actului constitutiv al Electrica, doar în cazul în care nu a primit derogarea necesară de la Consiliul de Administraţie. Însă nici acest amănunt nu se regăseşte în documentele de pe site-ul Electrica.

Promisiuni deşarte

Motivul listării Electrica SA a fost necesitatea atragerii de fonduri de la investitori pentru modernizarea reţelelor de energie învechite. În urma privatizării prin listarea la bursă, au fost atrase 444 milioane de euro, iar Statul român a pierdut controlul societăţii în detrimentul unui Consiliu de Administraţie care ar fi trebuit să îndeplinească promisiunile conform prospectului de listare. Astfel, acesta ar fi trebuit să integreze un centru de servicii comune pentru grupul Electrica, să investească în retehnologizarea reţelei sau să achiziţioneze companii din domeniul distribuţiei de energie electrică. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Banii atraşi zac în conturi, filialele de distribuţie fiind nevoite să se împrumute de la bănci pentru finanţarea planurilor de investiţii, iar noii acţionari primind dividende care, în fapt, s-ar fi cuvenit Statului român, daca nu şi-ar fi diluat inutil participaţia prin listarea la bursă. Dar drumul banilor din jurul Electrica este o altă poveste.