Ceea ce trebuia să fie o inovație pentru sistemul românesc de educație s-a transformat într-o dezamăgire.

După luni de zile în care șefii de la Educație au lansat tot felul de idei legate de organizarea evaluărilor naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, aceștia au stabilit, ieri, că testările vor începe pe data de 28 mai, cu trei săptămâni mai târziu decât anunțase inițial Ministerul Educației.

„A fost vacanța de Paște, urmează vacanța de 1 Mai și pedagogii au recomandat să existe cel puțin una-doua săptămâni de pregătire înainte de testare ca să poată să reintre elevii în ritm”, a explicat Remus Pricopie, ministrul Educației. După ce în ultimii 20 de ani s-au perindat 12 persoane la conducerea acestui minister, fiecare cu proiecte care mai de care mai trăsnite, dascălii spun că nimic nu-i mai surprinde.

Examene cu muncă voluntară

„Copiii n-au prea lucrat modele de teste, pentru că nu știam sigur cum vor arăta în final. Oricum, ei sunt pregătiți, iar noi ne-am obișnuit cu acest stil «alert» de muncă”, glumește Veronica Iancu, directoare la Școala „Nicolae Iorga” din Ploiești. Un alt anunț le-a lăsat un gust amar profesorilor: vor fi plătiți suplimentar doar dascălii care participă la supravegherea elevilor și corectarea lucrărilor la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a și la Bac.

Noul calendar al testărilor

– Clasa a II-a: 2 iunie 2014 – evaluare Scriscitit, Limba română; 3 iunie – Limba maternă; 4 iunie 2014 – Matematică.

– Clasa a IV-a: 28 mai – Română; 29 mai – Matematică, 30 mai – Limba maternă.

– Clasa a VI-a: 5 iunie – Limbă și comunicare; 6 iunie – evaluare națională la Matematică și Științe ale naturii.