Iuliana Lefter a fost trimisă în judecată, în iunie 2016, de procurorii DNA Constanța, fiind cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave. Potrivit procurorilor anticorupție “la data de 14 februarie 2011, inculpata Lefter Iuliana, în calitate de director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea (A.J.O.F.M.), a încheiat un acord de parteneriat între instituția publică mai sus menționată și o asociație în care, printre asociați și membri, figurau și rude ale acesteia”.

După numai patru zile, ascunzând existența conflictului de interese existent între sine și membrii asociației respective, Iuliana Lefter , în calitate de director executiv al AJOFM Tulcea și de lider de parteneriat, a întocmit o cerere de finanțare din fonduri europene, aprobată două luni mai târziu. În baza acestei cereri, AJOFM Tulcea și partenerii săi au obținut o finanțare nerambursabilă, în vederea implementării proiectului „Formarea continuă – premiza calității în Serviciul Public de Ocupare”.

Procurorii DNA au venit cu explicații. “Potrivit regulilor aplicabile în materie de finanțări europene, respectiv Ghidului solicitantului-Reguli de eligibilitate, inculpata Lefter Iuliana avea obligația informării Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă despre orice conflict de interese sau chiar posibil conflict de interese, lucru pe care nu l-a făcut.

Concret, ca urmarea a demersului fraudulos, în perioada 19.07.2011 – 2.06.2014, partenerii acordului, prin liderul de parteneriat, AJOFM Tulcea, respectiv prin directorul executiv inculpata Lefter Iuliana, au obținut suma totală de 8.112.016,60 lei, cu care Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Organismul Intermediar – POSDRU s-a constituit parte civilă în cauză”.
 
Fosta șefă a AJOFM Tulcea a fost condamnată la 5 ani închisoare şi interzicerea dreptului de a mai deține vreo funcție publică. “Obligă inculpata la plata sumei de 8.099.885,5 lei către partea civilă Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice -Organism Intermediar P.O.S.D.R.U şi a dobânzilor legale, începând cu data de 2.06.2014, cu titlul de despăgubiri civile”. S-a menținut sechestrul asigurator asupra bunurilor imobile, mobile și conturilor deținute de Iuliana Lefter. Decizia Tribunalului Tulcea nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.