Una din cele mai importante decizii pe care conducerea PSD trebuie să o ia la ședința de astăzi este alianța cu UNPR la alegerile locale. Potrivit unor surse EVZ, social-democrații vor decide să nu facă alianță de la centru cu UNPR, însă ar putea decide să lase organizațiile locale să facă alianțe acolo unde este cazul cu toate partidele politice, inclusiv PNL, potrivit unor surse EVZ.

”Singurul partid cu care nu vom face alianțe este Mișcarea Populară. În rest pot face alianțe locale cu orice partid, inclusiv PNL, ALDE sau UNPR. Și liberalii din teritoriu vor alianțe cu PSD acolo unde USL a funcționat foarte bine”, au declarat, pentru EVZ, surse social-democrate.

O altă decizie pe care social-democrații o vor lua astăzi se referă la Călin Popescu Tăriceanu. Deși, î n urmă cu două săptămâni, au apărut mai multe declarații ales social-democraților referitor la nemulțumiri față de președintele Senatului și schimbarea acestuia din funcție, PSD nu își dorește acest lucru.

”De ce să deschidem un conflict dacă nu avem nevoie de el?”, spuns sursele PSD, făcând referire la faptul că nu au de ce să deschidă un conflict  cu ALDE sau cu Tăriceanu înainte cu câteva luni de alegeri.

Astfel, scaunul lui Tăriceanu din fruntea Senatului rămâne de neclintit. Tot în cadrul ședinței grupului senatorilor PSD, aceștia vor decide cum vor vota în cazul cererii DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea. Surse din PSD susțin că vor vota ”pentru” ridicarea imunității și că scrisoarea deschisă pe care președintele UNPR a transmis-o miercuri președintelui Senatului ”ne ușurează decizia pentru că putem vota ”pentru” fără nicio problemă”.

Un alt subiect fierbinte aflat pe ordinea de zi a social-democraților este alegerea primairlor în două tururi. Aceștia susțin alegerea primarilor într-un singur tur și resping vehement propunerea ca Guvernul să emită Ordonanță de Urgență în acest caz. Surse social-democrate au declarat pentru EVZ că alegerea primarilor într-un singur tur a fost făcut în urma unui acord între PSD și PNL, la propunerea co-președintelui liberal, Alina Gorghiu.

”Alina Gorghiu a venit cu propunerea. Acum și-au dat seama că nu au cum să câștige în marile orașe dintr-un singur tur și vor în două tururi. Nu suntem de acord”, spun surse de la vârful PSD.

Aceleași surse suțin că, săptămâna viitoare, vor avea loc o serie de negocieri pe acest subiect între premierul Dacian Cioloș și liderii partidelor.

Totodată, deputații PSD își vor alege un nou lider de grup, după ce Marian Neacșu se va retrage din această funcție, pe motiv că a fost numit coordonator al campaniilor electorale. Potrivit unor surse sociale-democrate, Florin Pâslaru va fi ales lider al grupului parlamentar. În acest moment, Pâslaru este vicelider. În afară de schimbarea lui Neacşu vor fi şi alte numiri în rândul viceliderilor având în vedere că doi dintre actualii vicelideri ai grupului PSD sunt de la UNPR, iar din următoarea legislatură UNPR vor avea grup parlamentar separat de social-democraţi.

Te-ar putea interesa și: