Editura Evenimentul si Capital

Secretele dezvăluite ale celui mai vândut scriitor din România

Autor: | | 1 Comentarii | 1869 Vizualizari

Igor Bergler este autorul celor mai vândute cărți din România ultimilor 30 de ani, „Biblia pierdută” (Editura RAO, 2015), de exemplu, vânzându-se în nu mai puțin de 133.000 de exemplare la doi ani de la publicare. Deși între timp a schimbat editura, Bergler a înregistrat un nou succes, de data aceasta cu „Testamentul lui Abraham” (Litera, 2017)

Cum se traduce în realitate această per formanță? S-a îmbogățit scriitorul din două cărți publicate? „Bine spus performanță, dacă ținem cont de faptul că, în general, o carte bine vândută la un târg de la noi nu depășește 300 de exemplare.

«Testamentul lui Abraham» a fost, de asemenea, și cea mai râvnită carte la Gaudeamus, cea mai dorită de public. Cred că va bate «Biblia pierdută» la vânzări. Așadar are șanse să fie cea mai vândută carte din istoria României post-decembriste. Legat de aspectul financiar - nu te îmbogățești, nu în țara noastră. Faci niște bani frumoși, poți supraviețui, dar atât”.

Educație precară = manipulare ușoară

Chiar nu se poate trăi din scris? „Nu! Doar din scris, nu. Nu este piață. Orice carte s-ar scrie, oricât de bună, în România nu poate fi vândută în mai mult de 300.000 de exemplare. Și asta în doi, trei ani. Și-atunci, cum să trăiești, aici, din scris?

Nu există cititori și nici nu sunt promovate cărțile și cititul. Dincolo de carențele de educație, n-avem nici tradiție în acest sens. Cei mai mulți români nu înțeleg rostul cărților. În plus, un pic de adevăr există în ideea că un popor este manipulat mai ușor prin impunerea unei educații precare. Se întâmplă, cred, și la noi”, consideră Igor.

Cât este va loare literară și cât este marketing la un bestseller? „Cine stabilește valoarea literară? E foarte complicat să mai construiești astăzi ierarhii grație aportului criticilor literari. Sunt cărți proaste calitativ, care se vând foarte bine, dar și cărți excepționale, care se vând prost. Depinde.

În general, cărțile bune se vând. «Numele trandafirului”, ca să dau un exemplu pozitiv, s-a vândut în cincizeci de milioane de exemplare. În «Testament», un personaj de-ale mele chiar intră în legătură cu Umberto Eco vorbesc la telefon, e un mister întreg legat de numele inițial al volumului lui Eco. E mișto, să citești!”.

Inițial, titlul cărții „Testamentul lui Abraham” a fost „Cel mai bine păstrat secret al lui Abraham Lincoln”


​Care este cheia „Testamentului” și cine este omul Igor Bergler?


Vorbind despre resorturile intime ale cărții sale, Igor Bergler verticalizează: „Nu cred în literatura care te face să suferi, care-ți smulge lacrimi. Volumul meu e unul de entertainment (n.r. - divertisment). Urăsc filmele și cărțile care vând suferință. Personajele mele sunt construite din întreaga operă a lui Borges. Unele dintre povești sunt chiar cele ale lui Borges, dar rescrise, reîmpachetate, reinterpretate. Am un personaj care este creat din șase personaje inventate de Borges”.

Publicitatea i-a pus capac

Mircea Badea, mesaj suburban la adresa lui Augustin Lazar: Javra dracului!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI