O familie fericită este unul dintre idealurile fiecărui individ, însă, atunci când vine vorba despre compararea copilăriei cu viaţa actuală de familie, se observă discrepanţe majore.
De ce se întâmplă aşa? Pentru că, deşi primesc sprijin din partea părinţilor atunci când vine vorba despre carieră, cei mai mulţi tineri sunt lăsaţi să se descurce "după capul lor" când trebuie să îşi întemeieze o familie.
Orice tânăr ar trebui să pornească în viaţă cu următoarele cinci reguli de aur pentru o familie fericită:
- Arată întotdeauna membrilor familiei tale că sunt iubiţi şi cât de mult reprezintă ei pentru tine. Cei mai mulţi oameni acţionează fără a analiza ce îşi doresc cu adevărat cei din jur. Însă, una dintre cele mai simple modalităţi de a le dovedi celor din jur că îţi pasă de ei este să îi asculţi. Atunci când îţi găseşti câteva minute pe zi pentru a asculta problemele sau pur şi simplu poveştile de peste zi ale fiecărui membru al familiei tale, poţi fi sigur că legătura dintre voi este mai strânsă şi mai durabilă. Relaţiile familiale sunt precum grădinăritul - trebuie cultivate şi îngrijite în permanenţă.
- Lasă-i pe cei dragi să aibă propriile sentimente, să se manifeste aşa cum consideră ei în diferite situaţii, fără să o consideri ca un afront. Este cât se poate de firesc să sari în ajutorul unui membru al familiei atunci când acesta este trist, furios, distant sau trece prin diferite stări de spirit. Cel mai bun lucru pe care-l putem face este să le arătăm că-i iubim şi-i acceptăm aşa cum sunt, inclusiv atunci când acţionează împotriva convingerilor noastre. Prin încercarea de a le "rezolva " problemele sau a le controla sentimentele, nu dăm dovadă de toleranţă şi este posibil ca, încet-încet, relaţiile din cadrul familiei să se răcească. Ascultă nemulţumirile celorlalţi, deşi este cât se poate de posibil să nu fii întru totul de acord.
- Îngrijeşte de tine ca şi cum ai avea grijă de oricare membru al familiei tale. Însă, nu uita că aceasta este o formă de manifestare a iubirii, a cărei semnificaţie dispare atunci când faci din ea un troc. Ai încredere în tine şi în cei dragi că îţi vor da, ori de câte ori va fi nevoie, exact ceea ce meriţi. Cere ajutor fără ezitare şi nu-i lăsa pe cei din jur să intuiască nevoile tale. Şi, mai presus de orice, nu face pe nimeni responsabil în locul tău.
-
Atunci când apare o stare conflictuală în familie, cel mai adesea o atribuim caracterului celeilalte persoane. Încearcă să analizezi acţiunile sale şi să înţelegi că ele reprezintă tocmai o modalitate de a ieşi din acest conflict. Acţionează ţinând cont de cauzele care au declanşat conflictul, nu de rezultatele sale. Discutaţi şi puneţi în balanţă ambele variante, fiţi sinceri în primul rând faţă de voi, lăsaţi orgoliile deoparte şi atunci veţi privi cu alţi ochi întreaga problemă şi veţi lua, cu siguranţă decizia care va restabili armonia căminului vostru.
Familiile fericite sunt vesele şi fac împreună toate acele lucruri care dau frumuseţe vieţii. Să păstrezi simţul umorului chiar şi în cele mai dificile momente este o calitate care trebuie cultivată.
- Flexibilitatea este o trăsătură importantă a familiilor puternice, mai ales atunci când este vorba despre împărţirea sarcinilor. Dacă membrii familiei vor face tot ce este necesar pentru a completa nevoile celuilalt, chiar dacă acţiunea respectivă nu face parte din lista responsabilităţilor, toată lumea este fericită.
Copiii ale căror nevoi sunt satisfăcute sunt mai fericiţi şi mai sănătoşi, indiferent dacă cel care le împlineşte dorinţa este mama sau tata.