Evenimentul Zilei > Economie > Secretele câştigului la loto (P)
Secretele câştigului la loto (P)

Secretele câştigului la loto (P)

Premiile sunt tot mai mari de la o săptămână la alta. Reporturile se cumulează şi ajung la sume în RON echivalente cu milioane de euro. Cine nu şi-ar dori să ghicească acea combinaţie de numere câştigătoare? Este vorba, desigur, de jocul de loto 6 din 49, care atrage pe zi ce trece tot mai mulţi participanţi.

Unii spun că este vorba doar de noroc, iar alţii concep strategii şi tactici de joc care, spun ei, pot creşte şansele de câştig. Dacă alegem să mergem pe concepţia general valabilă că "Adevărul e pe undeva pe la mijloc", nu mai rămâne decât să ne încercăm norocul săptămânal.

Se pune o altă întrebare: ce poate fi făcut pentru a creşte, oricât de puţin, şansele de câştig? Care ar fi secretul marilor câştigători la loto, sau cum au reuşit să nimerească acea combinaţie câştigătoare cu o singură variantă simplă jucată?

Chiar dacă nu există nicio garanţie că urmarea anumitor strategii va aduce premiul cel mare la loto 6 din 49, parte dintre acestea cresc pur şi simplu probabilitatea de câştig.

Foarte mulţi dintre jucătorii care pot fi văzuţi în agenţiile loto îşi aleg numere în mod aleatoriu. Extrag pur şi simplu dintr-un bol jetoane sau bile şi le joacă, în speranţa unui câştig.

O astfel de strategie nu este recomandată însă de jucători înveteraţi la loto şi de experţi în domeniu, deşi din punct de vedere matematic şansele sunt egale pentru oricare variantă de numere jucate. Statisticile arată că majoritatea câştigătorilor marilor premii s-au folosit de un secret, cel de a juca în mod constant aceeaşi variantă, care a adus în cele din urmă un premiu.

Teoria probabilităţilor contrazice însă acest secret. Aceeaşi şansă de 1 la aproape 14 milioane o are orice combinaţie de numere la 6 din 49. Statisticile făcute în baza numerelor extrase arată însă altceva, mai exact ideea că niciodată nu au fost extrase următoarele tipuri de combinaţii.

  • Numere consecutive – rareori au existat extrageri la loto 6 din 49 în care să apară mai mult de 3 numere consecutive;

  • Numere din aceeaşi categorie – situate în intervalele 1-9, 10- 19, 20-29, 30-39 sau 40-49. Conform statisticilor extragerilor loto, niciodată nu au fost extrase 6 numere câştigătoare din acelaşi interval.

  • Numere pare sau impare – dacă strategia ta de joc este să te bazezi doar pe una din aceste categorii, ar trebui să o regândeşti. Aceleaşi studii arată că rareori au fost extrase doar numere pare sau doar numere impare.

De preferat este diversitatea, în acest caz, secretul constând în alegerea numerelor care să nu se supună criteriilor eliminatorii anterioare.

Declaraţiile câştigătorilor de-a lungul timpului subliniază şi perseverenţa în a juca de fiecare dată aceleaşi numere, menţionată la primul punct. Date de naştere, aniversări ale diverselor evenimente, luna căsătoriei, vârsta şi multe alte elemente importante din viaţa fiecăruia pot fi exprimate într-un număr plasat pe o variantă la 6 din 49.

Dacă cea mai mare parte a participanţilor la jocul de loto 6 din 49 optează pentru date calendaristice în variantele jucate, apare o altă oportunitate. Aceasta se referă la ideea că numerele din intervalul 32-49 sunt mult mai puţin jucate decât altele. Şansele de câştig ar putea creşte şi dacă se aleg numere din acest interval.

Nu trebuie uitată expresia "mai multe bilete, mai multe şanse de câştig". Aceasta este singura care are susţinere din punct de vedere al teoriei probabilităţilor. Cu cât un jucător plasează mai multe variante de numere pentru o extragere, cu atât îi sunt crescute şi şansele de câştig.

Dacă nu ai puterea financiară de a juca toate variantele pe care ţi le-ai dori, te poţi alătura unui grup de jucători care pun bani la comun şi plasează mult mai multe variante decât ai reuşi să joci singur.

Şansele de câştig sunt crescute în acest fel pentru toţi membrii grupului, iar eventualul câştig va fi, desigur, împărţit.

Dacă şansa de 1 la aproape 14 milioane ţi se pare foarte redusă, jocurile de loterie îţi oferă şi alte variante, nu doar loto 6 din 49.

Sistemele cu mai putine bile extrase, precum Joker sau loto 5 din 40, prezintă şanse mult mai bune pentru participanţi, chiar dacă premiile nu sunt la acelaşi nivel. Există, desigur, şi varianta loteriilor internaţionale, la care se poate participa online. Orice astfel de joc poate să prezinte o şansă în plus pentru participanţi.

Experţi şi tipseri din domeniu realizează în mod constant statistici şi evoluţii cu privire la extragerile loto, la numerele apărute cel mai frecvent la acestea, pentru a-i ajuta pe cei care nu se bazează doar pe noroc şi intuiţie atunci când aleg o combinaţie de numere.

În special în mediul online pot fi regăsite generatoare şi verificatoare de numere, frecvenţe de apariţie la extrageri, perechi sau triplete de numere care au fost extrase mai frecvent sau recomandări cu privire la aşa-numitele "numere calde" sau "numere reci".

Oricare dintre aceste unelte poate fi de ajutor pentru jucătorii care vor să plaseze bilete în combinaţii extrase mai frecvent sau chiar pentru cei care vor să aleagă numerele cu cea mai joasă frecvenţă de apariţie.

Mirajul câştigului fără efort este cu siguranţă foarte atractiv. Mulţi visează să câştige la loto, visează să scape de griji financiare sau chiar să renunţe la ideea de a avea un loc de muncă. Un câştig la loterie poate să aducă un astfel de rezultat, în ciuda ideii ce apare frecvent în mass-media, cum că a câştiga premiul cel mare atrage după sine o doză de ghinion. Contraexemplul perfect este americanul Richard Lustig, care a câştigat de 7 ori premiul cel mare la loterie. Secretele de mai sus, printre care se numără şi cele oferite de american, împreună cu oricare alte strategii, pot să aducă un plus de şansă oricărui participant.