Pandemia Covid-19 este cea mai gravă criză globală de la cel de-Al Doilea Război Mondial, a spus secretarul general al ONU Antonio Guterres, arătându-se îngrijorat de posibilitatea unor ulterioare conflicte în lume.

Întrebat în timpul unei întâlniri cu ziariştii despre ce anume a motivat această catalogare de „cea mai gravă criză mondială de la fondarea ONU”, de acum 75 de ani, a răspuns că „este din pricina unei boli ameninţătoare pentru toţi şi are un impact economic care duce la o recesiune fără precedent în trecutul recent al omenirii. Combinaţia dintre aceşti doi factori este riscul unei mai mari instabilităţi, creşterea violenţei şi a conflictelor. Toate acestea fac ca această criză să fie cea mai mare provocare pentru toţi de la Al Doilea Război Mondial”.

Este şi criza „care cere răspunsuri hotărâte şi eficace”, o criză care se poate depăşi „prin intermediul solidarităţii, unirea tuturor şi abandonarea jocurilor politice având în vedere că este în joc întreaga umanitate”, a adăugat Antonio Guterres.

ONU a creat un nou fond pentru ţările în curs de dezvoltare marţi, făcând apel la ţările bogate să facă donaţii necesare ţărilor sărace şi lovite de conflicte. Altfel, pandemia s-ar putea întoarce ca un bumerang în ţările bogate de la cele sărace, mai ales din partea celor din Africa, avertizând că boala ar putea cauza milioane de morţi.