Evenimentul Zilei > Actualitate > Secret militar, dezvăluit! Arme Anti-Drone l-au protejat pe Joe Biden la Bruxelles. VIDEO
Secret militar, dezvăluit! Arme Anti-Drone l-au protejat pe Joe Biden la Bruxelles. VIDEO

Secret militar, dezvăluit! Arme Anti-Drone l-au protejat pe Joe Biden la Bruxelles. VIDEO

În timpul vizitei președintelui SUA Joe Biden la Bruxelles, pentru prima dată au apărut echipamentele de contracarare dronelor. Cu aspect de film științifico-fantastic, puștile anti-dronă vor deveni unul din standardele de securitate.

Președintele Biden s-a întâlnit ieri cu regele Philippe al Belgiei la Palatul Regal din Bruxelles, iar personalul de securitate din zonă a fost văzut purtând armament anti-drone cu aspect sci-fi pentru a preveni orice incident, de la fotografii aeriene la tentative de asasinat cu înaltă tehnologie.

Fotograful New York Times Doug Mills a surprins în instantaneul  de mai sus agenți de securitate care arătau ca și cum ar fi pregătiți pentru o invazie extraterestră.

Arma de tip bazooka deținută de paznicul din stânga este sistemul de captare a dronelor portabile SkyWall Patrol realizat de o companie britanică numită OPENWORKS Engineering. Trage un proiectil (cu direcționare asistată) care se extinde într-o plasă, captând fizic drona țintă și folosind o parașută pentru a o aduce în siguranță la pământ.

„Folosește aer comprimat pentru a lansa un proiectil până la dronă după ce operatorul a vizat-o folosind SmartScope-ul, care compensează automat viteza și raza de acțiune a dronelor”, scrie OPENWORKS. „Armele convenționale deseori nu reușesc să incapaciteze o dronă și nu oferă un răspuns proporțional la amenințarea cu drone și pot, de asemenea, să escaladeze o situație atunci când sunt utilizate în vecinătatea mulțimilor mari.”

Iată un videoclip care prezintă un test live pe teren al SkyWall Patrol

Paznicul din mijloc ține un DroneGun Tactical al companiei australiene DroneShield. Arma poate bloca semnalele folosite pentru a controla dronele de la peste o milă distanță. După ce a fost lovit cu raza de blocare, o dronă vizată va ateriza automat pe verticală sau se va întoarce la telecomandă sau la locul de pornire.

„DroneGun Tactical este o contramăsură UAS extrem de eficientă concepută pentru operarea cu două mâini și control pe distanțe lungi”, scrie DroneShield. „Produsul include antene direcționale de înaltă performanță într-un design ușor în stil pușcă robust; cu o interfață intuitivă a panoului de control pentru a selecta și a activa gama de frecvențe de blocare pentru înfrângerea țintei. DroneGun Tactical oferă o contramăsură sigură împotriva unei game largi de amenințări UAS (de exemplu, drone), fără a afecta modelele UAS obișnuite sau mediul înconjurător.”

Pe măsură ce dronele au devenit din ce în ce mai populare în rândul consumatorilor și al profesioniștilor, a crescut interesul de a contracara riscurile introduse de aceștia. În plus față de aceste două arme descoperite care au câștigat o anumită adopție comercială, ideile care au apărut în ultimii ani includ totul, de la lasere care prăjesc drone până la vulturi dresați să le captureze.

Așadar, fiți atenți: dacă vreți să încercați să încălcați legea pilotând o dronă într-o zonă no-fly, în special una ocupată de șefi de stat sau mulțimi mari, una dintre aceste arme poate fi la îndemână pentru a vă neutraliza dispozitivul sau pentru a conduce autoritățile la tine.