Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ce cadouri i-a făcut Joe Biden lui Vladimir Putin în cadrul întâlnirii de la Geneva. Daruri cu semnificații puternice
Ce cadouri i-a făcut Joe Biden lui Vladimir Putin în cadrul întâlnirii de la Geneva. Daruri cu semnificații puternice

Ce cadouri i-a făcut Joe Biden lui Vladimir Putin în cadrul întâlnirii de la Geneva. Daruri cu semnificații puternice

Două cadouri i-a făcut președintele SUA, Joe Biden, omologului de la Moscova, Vladimir Putin. Ambele obiecte au semnificații importante.

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), nu a venit cu mâna goală la întâlnirea pe care a avut-o în Elveția cu Vladimir Putin, liderul Rusiei. Americanul i-a oferit un cadou rusului, ce a constat într-o pereche de ochelari de aviator pe comandă și o sculptură din cristal reprezentând un bizon american, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Cadourile pe care i le-a dat Joe Biden lui Vladimir Putin

„Ochelarii «Aviators» sunt de la Randolph USA, principalul contractant pentru ochelari de soare pentru armata Statelor Unite ale Americii, dar și pentru NATO, conform nypost.com.

„Preşedintele Biden i-a oferit preşedintelui Putin o pereche de ochelari «Aviators» de la Randolph USA. În 1978, Randolph şi armata au produs HGU-4/P Aviator pentru piloţi de vânătoare. De atunci, ei le livrează armatei americane şi partenerilor din NATO ochelarii lor de nivel înalt şi durabili, produşi în fabrica din Massachusetts”, a declarat un oficial american.

Președintele Joe Biden apare de multe ori, în public, purtând astfel de ochelarii de soare. Sculptura de cristal care reprezintă un bizon a fost realizată de Steuben Glass din New York. Are semnificații și pentru americani, și pentru ruși. Bizonul este perceput ca un animal al puterii, rezistenței și chiar a fost celebrat drept mamiferul național al SUA. În Rusia, bizonul a fost reintrodus în sălbăticie, după ce a dispărut complet din habitatul său natural în anul 1927.

Ce a declarat președintele SUA la finalul întâlnirii

„Tocmai am încheiat ultima întâlnire din această săptămână, destul de lungă. Lucrurile sunt destul de clare după întâlnirea cu Rusia. Nimeni nu poate înlocui dialogul dintre lideri. Domnul Putin și cu mine avem responsabilitate de a administra legătura dintre două state puternice și mândre. Am vrut ca domnul președinte Putin să știe de ce fac și cum fac și cum vom răspunde la anumite acțiuni. Nu e planul împotriva Rusiei, ci pentru protejarea poporului american. Asta e responsabilitatea mea, să protejez americanii.

Dacă nu apăr valorile democratice, nu mă pot bucura de încrederea oamenilor. Nu ne luăm de Rusia când sunt încalcate drepturile omului. Cum am fi noi SUA dacă nu vorbim când se încalcă drepturile omului? Am spus asta de multe ori. Avem aceste drepturi. Să spunem lucrurilor pe nume. De asemenea, vom vorbi de cazuri precum cazul lui Navalnîi. Aceste adevăruri sunt evidente”, a spus Joe Biden la finalul întâlnirii cu Vladimir Putin.