Joe Biden a dat de pământ cu Vladimir Putin. „Adevărul este evident”

Joe Biden a dat de pământ cu Vladimir Putin. „Adevărul este evident”

Joe Biden a dat declarații fără precedent după întâlnirea cu Vladimir Putin.

Summit-ul trebuia să dureze aproximativ patru, cinci ore. Discuțiile au fost purtate în două reprize, cu pauză de 40 de minute între ele. Prima repriză a durat aproximativ două ore, conform Reuters, iar a doua doar 65 de minute.

Joe Biden a avut o declarație fără echivoc

„Tocmai am încheiat ultima întâlnire din această săptămână, destul de lungă. Lucrurile sunt destul de clare după întâlnirea cu Rusia. Nimeni nu poate înlocui dialogul dintre lideri. Domnul Putin și cu mine avem responsabilitate de a administra legătura dintre două state puternice și mândre. Am vrut ca domnul președinte Putin să știe de ce fac și cum fac și cum vom răspunde la anumite acțiuni. Nu e planul împotriva Rusiei, ci pentru protejarea poporului american. Asta e responsabilitatea mea, să protejez americanii.

Dacă nu apăr valorile democratice, nu mă pot bucura de încrederea oamenilor. Nu ne luăm de Rusia când sunt încalcate drepturile omului. Cum am fi noi SUA dacă nu vorbim când se încalcă drepturile omului? Am spus asta de multe ori. Avem aceste drepturi. Să spunem lucrurilor pe nume. De asemenea, vom vorbi de cazuri precum cazul lui Navalnîi. Aceste adevăruri sunt evidente”, a declarat Joe Biden.

Ne puteți urmări și pe Google News

Drepturile omului trebuie să fie respectate

"Nu ne retragem drepturile. Așa am fost născuți, punct. I-am spus (lui Putin) că vom ridica problema lui Navalnîi, vom continua să atragem problema privind drepturile omului. Trebuie să respectăm niște reguli simple. I-am spus că sunt zone în care avem interese comune pentru ruși, pentru americani, dar și în beneficiul securității și stabilității lumii.

Una dintre probleme a fost stabilitatea strategică. Am discutat cu el că nu vom negocia individual. Voi ridica problemele privind stabilitatea strategică pentru a le rezolva.

I-am spus ce vom face în privința armelor. (Putin) a fost de acord să purtăm un dialog privind stabilitatea strategică bilaterală. Diplomații, experții noștri militari vor lucra la un mecanism pentru controlul armelor nucleare, periculoase și pentru a reduce timpul de răspuns în cadrul utilizării acestora.

Ce spune președintele SUA despre atacurile cibernetice

Am intrat în detalii privind și securitatea cibernetică. Am discutat despre aceste sisteme care nu ar trebui să fie atacate. Există domenii strategice precum aprovizionarea cu apă. Țările responsabile trebuie să ia măsuri împotriva criminalilor care fac astfel de acțiuni pentru a primi recompense. Țările noastre vor lucra împreună pentru a urma cazuri specifice și atacurile care au avut loc din partea altor state.

Am discutat și despre criza umanitară din Siria. Vrem să le asigurăm acelor oameni lucruri esențiale, însă este în interesul ambelor părți, SUA și Rusia, să facă acest lucru. Este în interesul nostru ca Iran să nu obțină arma nucleară. Trebuie să ne asigurăm că zona arctică rămâne o zonă fără conflicte, comercială. 

Am vorbit și despre cum putem preveni terorismul în Afganistan. Este în interesul Rusiei să nu avem o propagare a terorismului acolo. Ne-am exprimat angajamentul SUA față de suveranitatea Ucrainei și față de acordul de la Minsk.

Tonul summit-ului a fost unul bun

A fost important să ne întâlnim față-n față astfel încât ceea ce vreau să comunic să nu fie interpretat, să identificăm  zone comune de interes între cele două state, să comunicăm direct, iar SUA să răspundă acțiunilor care pun în pericol aliații. Trebuie să vă spun că tonul întregii întâlniri - de aproape patru ore - a fost unul bun, pozitiv. Nu a fost nicio acțiune stridentă. Într-adevăr, am avut anumite subiecte asupra cărora nu am fost de acord.

În ultima săptămână, cred și știu că SUA au arătat lumii că suntem alături de aliații noștri, alături de statele democratice pe care vrem să le ajutăm să răspundă provocărilor cărora trebuie să le facă față. Am stabilit o bază clară și am arătat cum vrem să acționăm în relația noastră cu Rusia.

Avem mult de muncă. Dar vreau să vă spun că acum este vorba despre cum acționăm din acest moment înainte. Am ascultat o parte din conferința de presă a lui Putin, dar acum este vorba despre decizii pe care trebuie să le putem în practică.

Biden susține că Rusia își pierde puterea

Vom afla peste șase luni, un an, dacă avem un partener strategic. Vom afla dacă vom colabora în mai multe privințe. Rămâne de văzut dacă vom ajunge la un acord privind securitatea cibernetică. De exemplu, am vorbit despre atacul cibernetic în urma căruia s-a cerut o despăgubire de cinci milioane de dolari, care a dus la întreruperea activității pe câmpurile petroliere. Aici nu este vorba despre interesul SUA, ci despre interesele comune ale noastre.

Credibilitatea lui (Vladimir Putin), la nivel global, scade. Ce spun alte state despre faptul că a încercat să intervină în alegerile americane? Am minți dacă am spune că el nu a fost implicat în astfel de acțiuni. Încearcă cu putere să își apere poziția, însă nu este vorba doar despre ceea ce fac eu, ci și despre măsurile pe care alte țări le iau împotriva Rusiei. Este prețul pe care îl plătesc pentru ceea ce au făcut. Ei nu pot dicta ceea ce se petrece în lume. Există consecințe pe care trebuie să le suporte, în urma deciziilor multor națiuni", a spus președintele Joe Biden în conferința de presă.

Reamintim că Vladimir Putin a transmis, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o după încheierea întâlnirii cu Biden, că e „greu de spus” dacă relația dintre SUA și Rusia se va îmbunătăți. Cu toate acestea, există o „umbră de speranță” în acest sens, conform declarațiilor demnitarului.